Zatvori
Poslovni Puls
13/09/2011

Apple na svojim bankovnim računima ima 76 milijardi dolara i planira isplatu izvanredne dividende

Analitičari investicijske banke Morgan Stanley vjeruju da bi kompanija iz kalifornijskog Cupertina uskoro mogla najaviti isplatu dvidende svojim dioničarima, po pvi put u posljednjih 15 godina...

Apple, najvrijednija svjetska javno izlistana kompanija (ponovno su prestigli Exxon Mobile) po prvi put u posljednjih 15 godina mogla bi isplatiti izvanrednu dividendu svojim dioničarima, tvrde analitičari investicijske banke Morgan Stanley.

Apple na svojim bankovnim računima trenutno ima gotovinsku zalihu od 76 milijardi američkih dolara koje bi u nedostatku potencijalnih strateških investicija mogao iskoristiti za isplatu dividende ili kupovinu vlastitih dionica.

"Sada je vjerojatnije nego ikada da će se Apple odlučiti za vraćanje gotovine svojim ulagačima", napisala je analitičarka MS-a Katy Huberty svojim klijentima,

Prošlog listopada, Steve Jobs, tada još uvijek izvršni direktor kompanije, rekao je da Apple čuva novac za "strateške prilike" odnosno za velike akvizicije. No, od tada većih preuzimanja nije bilo, a Jobsa je na čelu Applea zamijenio Tim Cook.

Huberty ipak ne isključuje mogućnost neke velike akvizicije od strane Applea, no navodi kako je vjerojatnije da će Apple ipak isplatiti dividendu.

Dionice Apple od početka su godine ostvarile rast od 18 posto, a otkad se Jobs vratio u Apple 1997. godine dionice su ostvarile nevjerojatan rast od 9.000 posto!

Pročitajte još:

- KOJI LUZER: U rukama imao 10 posto svih Appleovih dionica koje je prodao za nešto više od 4000 kuna!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram