Zatvori
Jasmin Hadzic
15/09/2011

Ništa od Facebook dionica: Facebook odgađa svoj IPO za kraj 2012. godine!

Najveću svjetsku društvenu mrežu ipak nećemo vidjeti izlistanu na Njujorškoj burzi početkom 2012. godine, kao što se do sada spekuliralo...

Kako javlja Financial Times, Mark Zuckerberg je navodno donio odluku o odgodi Facebookovog izlaska na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) za kraj 2012. godine. Tako ćemo morati još malo, zapravo puno, pričekati do pravog tržišnog vrednovanja najveće svjetske društvene mreže.

FT tvrdi kako je Zuckerberg ovu odluku donio jer želi da se zaposlenici fokusiraju isključivo na unaprjeđivanje Facebook proizvoda, a ne na unovčavanje vrijednih dionica nakon IPO-a.

No, pitanje je koliko su te glasine istinite i točne. Daleko vjerojatnija čini nam se opcija da je Facebookov IPO odgođen isključivo zbog pogoršane situacije na financijskim tržištima, o čemu smo nedavno pisali nakon što su Zynga i Groupon odgodili svoje najavljene IPO-e. Početak godine bio je i više nego obećavajuć što je iskoristio jedan Linkedin za uspješan izlazak na burzu, ali sada svjetskim financijskim tržištima vlada strah i panika, pa Facebooku preranim izlaskom na burzu prijeti niža tržišna vrijednost i manje uspješan IPO.

U svakom slučaju, kada god Facebook izađe na burzu, biti će to jedan od najvećih IPO-a svih vremena.

Facebook na sekundarnim tržištima danas vrijedi oko 80 milijardi dolara, a nedavno su iz tvrtke procurili podaci o prihodima u prvoj polovici 2011. godine - 1,6 milijardi dolara.

Pročitajte još:

- Frontmen U2-a Bono sada posjeduje dionice Facebooka vrijedne gotovo milijardu dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram