Zatvori
Jasmin Hadzic
15/09/2011

Goldman Sachs objavio da će SAD za 6 godina postati najveći svjetski proizvođač sirove nafte

Gotovo nevjerojatna vijest dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država...

Jedna od najvećih američkih investicijskih banaka Goldman Sachs objavila je kako će SAD do kraja 2017. godine postati najveći svjetski proizvođač sirove nafte! Analitičari Goldman Sachsa pišu kako će to biti moguće zbog povećane proizvodnje sirove nafte i promjene definicije samog pojma "nafte".

Investicijska banka navodi kako će dnevna proizvodnja sirove nafte skočiti s 8,3 milijuna na 10,9 milijuna barela do 2017. godine. To bi značilo da će SAD proizvoditi više nafte nego jedna Rusija ili Saudijska Arabija, barem ako ćemo uzimati u obzir procjene o proizvodnji koje su se pojavljivale u svjetskim medijima. Saudijska Arabija nedavno je objavila kako je u mogućnost povećati dnevnu proizvodnju na čak 12 milijuna barela, a Goldman Sachs navodi kako Rusija ne planira značajno povećati svoju trenutnu proizvodnju koja iznosi 10,7 milijuna barela nafte.

Ovu gotovo nevjerojatnu vijest u SAD-u nisu prenijeli veći mainstream poslovni mediji, možda zbog činjenice da GS nigdje ne navodi metodologiju kojom je došao do ovih brojki, a sama analiza uopće nije javno  objavljena na Goldman Sachsovim web stranicama. Mi smo je uspjeli pronaći na popularnom energetskom blogu TheOilDrum.com.

Pročitajte još:

- U međuvremenu u Ukrajini: Na pomolu tužba stoljeća protiv Rusije zbog previsoke cijene za ruski plin!

Foto:Andreas Feininger

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram