Zatvori
Poslovni Puls
15/09/2011

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorio da SAD, Europa i Japan svijet vuku u novu ekonomsku recesiju

Čelnik Svjetske banke upozorio je na prijetnju od nove recesije ukoliko Europa, Japan i SAD ne smognu snagu za donošenje "teških odluka"...

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick kazao je kako je sada jasno da je svijet ušao u "opasnu ekonomsku zonu". SAD, Japan i Europa svojim neodgovornim ponašanjem mogli bi cijeli svijet uvući u novu ekonomsku recesiju.

"Ukoliko Europa, Japan i Sjedinjene Države konačno ne prihvate odgovornost, sa sobom će povući cijelu globalnu ekonomiju", rekao je Zoellick u govoru na američkom sveučilištu George Washington. "Odugovlačili su predugo s donošenjem teških odluka, pa nam je sada ostalo samo nekoliko bolnih opcija", kazao je.

Zoellick smatra kako europske zemlje predugo izbjegavaju tešku istinu o svojim zajedničkim odgovornostima, Japan je odlagao nužnu gospodarsku i socijalnu reformu, a političke razlike u SAD-u stavile su u drugi plan napore za rezanje rekordnog deficita.

Zoellick je uputio i iznimno oštru kritiku zemljama razvijenog Zapada tvrdeći da je prošlo vrijeme za politiku "čini što ja kažem, a ne što ja činim". Godinama se govorilo o potrebi za fiskalnoj disciplini, a imamo slučaj da upravo razvijene zemlje imaju najveće deficite i dug, zaključio je predsjednik financijski moćne Svjetske banke.

Pročitajte još:

- MMF tek sada shvatio: Oštre mjere štednje nisu pravi odgovor na gospodarsku krizu!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram