Zatvori
Poslovni Puls
23/09/2011

Nakon 11 mjeseci HP otpustio izvršnog direktora Lea Apothekera i na čelo kompanije postavio bivšu direktoricu eBaya

Smjene na čelu američkog hardverskog diva...

Nakon samo 11 mjeseci provedenih na mjestu izršnog direktora, Leo Apotheker od kasno jučer više nije glavni operativac HP-a. Uprava Hewlett-Packarda na njegovo mjesto ekspresno brzo imenovala je bivšu izvršnu direktoricu online diva eBay Meg Whitman.

Apotheker je tako postao treći direktor HP-a (i to za redom) koji je otpušten odlukom Upravnog odbora kompanije.

Već se duže vremena spominje smjena Apothekera, bivšeg direktora njemačkog SAP-a, koji nije uspio preokrenuti poslovanje HP-a u turbulentnim vremenima za stare tehnološke kompanije koje gube bitku s novim igračima poput jednog Googlea, Facebooka i najvažnije Applea. Upravo je Apple taj koji "uništava" HP-ovu diviziju osobnih računala, a njihovo iPad tablet računalo pokazalo se daleko superiornijim u odnosu na HP-ov propali eksperiment TouchPad. Stanje je toliko loše da HP navodno želi prodati svoje PC poslovanje.

Apothekeru su mnogi zamjerili i inzistiranje na akviziciji britanskih softveraša Autonomy koji su postali dio HP-a za nevjerojatnih 11,7 milijardi dolara.

Od početka godine, dionice HP-a izgubile su na svojoj vrijednosti više od 50 posto. Prokockano je oko 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Američki tehnološki mediji već su od samog početka upozoravali kako Apotheker nema dovoljan kapacitet za vođenje velike kompanije poput HP-a. Očito su bili u pravu.

Vidjet ćemo kako će Whitman proći...

Osim što je eBay od zanimljivog internet startupa pretvorila u svjetsku senzaciju, pokušala se kandidirati za guvernerku Kalifornije, a ima savjetodavnu funkciju u velikom private equity divu Kleiner Perkins Caufield & Byers.

Nama ovo zvuče kao i više nego dovoljne reference, no tek ostaje za vidjeti kako će se Whitman snaći na čelu kompanije koja prolazi kroz veliku i tešku transformaciju...

Pročitajte još:

- Kuća – poso: HP novom šefu daje 4,6 milijuna dolara da se preseli u SAD

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram