Zatvori
Jasmin Hadzic
28/09/2011

Neki mediji sumnjaju da je onaj apokaliptični broker zapravo jako dobro izvedena masovna prijevara

Cijeli svijet gledao je u čudu nepoznatog brokera koji je na BBC-u rekao da velike banke masovno zarađuju na ekonomskoj apokalipsi i da svjetske vlade oko toga ne mogu ništa učiniti...

A sada su svi u ozbiljnoj nedoumici. Da li je riječ o (pre)iskrenom financijskom lešinaru ili o jako dobro izvedenoj prijevari jednog uvrnutog psihopata?

Podsjetimo, broker Alessio Rastani za BBC je kazao  da svijet tone u veliku ekonomsku depresiju i kako svjetske vlade ne mogu učiniti ništa da to spriječe. Najviše je šokirala izjava da brokeri poput njega uopće ne mare za recesiju jer je i to prilika za zaradu.

“Većina brokera uopće ne mari za ‘popravak’ ekonomije. Naš je posao zaraditi novac. Osobno, ja sanjam ovaj trenutak već tri godine. Svaku noć ja sanjam još jednu veliku recesiju”, rekao je Rastani i vidno šokirao BBC-jeve voditelje i njihovu mnogobrojnu publiku ispred TV ekrana. Video intervjua s Rastanijem odmah je postao veliki hit na YouTubeu.

(Pre)velika iskrenost ovog relativno nepoznatog brokera neke je odmah alarmirala na zaključak da je zapravo riječ o jako dobro izvedenoj prijevari. Na sličan je način  jedan član skupine "Yes Men" još 2007. godine na BBC-u pod krinkom glasnogovornika Dow Jonesa priznao odgovornost za katastrofu u indijskom Bhopal. Trećeg prosinca 1984. godine iz tvornice Union Carbide u Bhopalu iscurio je oblak otrovnog plina od 45 tisuća tona, ubivši u prvom naletu 5 tisuća ljudi. Još 15 do 20 tisuća umrlo je od posljedica udisanja plina u godinama nakon incidenta, a oko 100.000 ljudi i danas se bori s posljedicama tragedije. Kasnije se ispostavilo da je "Jude Finisterra", glasnogovornik Dowa, zapravo "lažnjak".

Ipak u slučaju brokera Rastanija, dokazi idu u njegov prilog, poput njegove osobne web stranice koja je pokrenuta prije dvije godine, twitter računa i Facebook profila.

Novinari Forbesa razgovarali su sa Rastanijem koji tvrdi da samo govori istinu, ma kako bolna ona zapravo bila.

U nedostatku ozbiljnijih dokaza o teoriji zavjere, u ovom trenutku ne preostaje nam ništa drugo nego da mu povjerujemo.

Evo još jednom video njegovog gostovanja na BBC-u:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram