Zatvori
Jasmin Hadzic
30/09/2011

BOOM: IBM je po tržišnoj vrijednosti preskočio Microsoft i postao druga najvrijednija tehnološka kompanija

Još jedan gubitak za Microsoft...

Nakon što je Apple prije nekoliko mjeseci prestigao Microsoft po pitanju tržišne vrijednosti, danas je isto pošlo za rukom i još jednom titanu tehnološke industrije. IBM od danas vrijedi više nego Microsoft i sada je druga najvrijednija javno izlistana tehnološka kompanija s tržišnom vrijednosti od 213,9 milijardi američkih dolara. Microsoft vrijedi 213,2 milijarde dolara. Nije velika razlika, ali je svakako simbolična "pobjeda" za kompaniju koja izgubila mjesto lidera tehnološke industrije upravo zbog Billa Gatesa i Microsoftove revolucije na polju osobnih računala.

U međuvremenu, IBM se okrenuo velikim korporativnim klijentima i u potpunosti napustio potrošačko tržište što se na kraju pokazalo kao respektabilan poslovni potez i dobra strategija preživljavanja. S druge strane, Microsoft polako gubi uporište u svijetu gdje stolna računala i klasični softver više nisu toliko bitni. Microsoftova zlatna koka "Windows" još je uvijek iznimno relevantna, ali analitičari vjeruju kako će softverska selidba u "oblak" biti pogubna za diva iz Redmonda.

Na kraju - fascinantno je vidjeti kako IBM i Microsoft mogu samo zadivljeno gledati prema broju 1, odnosno Appleu koji ima tržišnu kapitalizaciju od 362 milijarde dolara i uvjerljivo je najvrijednija dionička kompanija na svijetu.

U nastavku bacite pogled na usporedbu Microsoftove i IBM-ove dionice:

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram