Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2011

SR#NJE: Grčkoj će trebati dodatne 2 milijarde eura pomoći kako do kraja godine ne bi objavila bankrot

Vrijeme je za još malo katastrofičnih vijesti iz Grčke...

Izgleda kako onih 8 milijardi eura pomoći što će uskoro (vjerojatno) odobriti EU, ECB i MMF - neće biti dovoljno za spriječavanje bankrota grčkih državnih financija.

Kako javlja Reuters, Grčka će ove godine drastično premašiti planirani proračunski deficit. Deficit će do kraja godine tako premašiti 8,5 posto BDP-a (planirano 7,6 posto BDP-a). Zaključak je to sinoćnje sjednice kabineta grčke vlade na kojoj je usvojen i nacrt prijedloga za proračun za iduću godinu.

Da stvari budu još gore, Grčka će i iduće godine premašiti planirani deficit od 6,5 posto BDP-a (nova prognoza iznosi 6,8 posto).

Ovo zasigurno nisu dobre vijesti u trenutku kada izaslanstva velike trojke "češljaju" brojke grčkog ministarstva financija  u nadi da će Grčka uskoro biti spremna za povlačenje 8 milijardi eura iz prošlogodišnjeg paketa pomoći teškog 110 milijardi dolara.

Nažalost, Grčkoj više neće biti dovoljno tih 8 milijardi eura pomoći jer će nakon većeg deficita od planiranog Grčka trebati dodatne 2 milijarde eura samo za pokrivanje svih obveza za ovu godinu, navodi Reuters.

Grčko ministarstvo financija objavilo je kratko priopćenje u kojem stoji kako se deficit od 8,5 posto BDP-a može postići  samo u slučaju da se državni mehanizmi i građani budu ponašali kako se to od njih i očekuje. Jasna je to aluzija na prosvjede koji već danima paraliziraju Atenu, ali i upozorenje kako deficit može vrlo lako probiti 8,5 posto BDP-a.

Na sinoćnjoj sjednici vlade odlučeno je kako će 30.000 zaposlenih u javnom sektoru do kraja godine biti raspoređeno u “radnu pričuvu” tijekom kkoje će dobivati 60 posto plaće, a nakon 12 mjeseci će dobiti otkaz.

Za Grčku još uvijek nema svjetla na kraju tunela...

Pročitajte još:

- Članice eurozone više ne žele financirati Grčku koja u iduće tri godine traži više od 172 milijarde eura pomoći

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram