Zatvori
Poslovni Puls
03/10/2011

PBZ-ov šamar realnosti: Oporavak hrvatskog tržišta rada tek krajem iduće godine!

Analitičari Privredne Banke Zagreb (PBZ) sredinom rujna snizili su prognozu za rast hrvatskog gospodarstva u 2011. godini na samo +0,7 posto, a u svojoj posljednjoj tjednoj analizi donose još malo pesimističnih prognoza, ovaj put o tržištu rada...

Prema podacima DZS-a, neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvih sedam mjeseci ove godine u prosjeku je iznosila 5.393 kune, što je za nominalnih 1,9% više nego u istom razdoblju lani,a realno niže za 0,3%. Opisana kretanja u skladu su s našim osnovnim scenarijem prema kojem bi neto plaća u prosjeku u ovoj godini bila realno niža za 0,3%, dok bi s korekcijom za učinak kriznog poreza plaća de facto bile realno više za oko 2,5%. Potonje je učinak ukidanja posebnog poreza i poreznih izmjena, a ne trenda rasta plaća – bruto plaće su naime u prvih sedam mjeseci realno pale za 1,1%.

S obzirom na očekivani ponovni rast nezaposlenosti u jesenskim mjesecima, do kraja godine ne vidimo da će doći do promjena u tome pogledu, stoji u priopćenju iz PBZ-a.

"Što nam donosi dakle godina pred nama osim već uobičajenih povećanih neizvjesnosti? Tržište rada tromo je tržište (posebice u RH) koje reagira na kretanja gospodarstva s određenim vremenskim pomakom (računa se oko dva kvartala). Kako je 2011. godina niskog rasta BDP-a, sasvim sigurno nedostatnoga da pokrene stvaranje radnih mjesta, a nadolazeća će godina prema našim procjenama uroditi tek neznatno višom stopom rasta, vjerujemo da bi, isključivši sezonski utjecaj, tek posljednje tromjesečje 2012. označilo početak oporavka tržišta rada. U takvim uvjetima malo je vjerojatno da bi nominalan rast plaća premašio rast cijena (što se tiče cijena u narednoj godini, očekivanja smo već opisali u prošlom izdanju Tjednih analiza a ukratko možemo reći da očekujemo višu stopu inflacije od ovogodišnje). To znači da nas ceteris paribus očekuje godina stagnacije do blagog realnog pada plaća", zaključuje analitičarka PBZ-a Ana Lokin u posljednjem izdanju PBZ-ovih "Tjednih analiza".

Pročitajte još:

- Rast BDP-a: U hrvatskoj Vladi sjede pravi ekonomski vidovnjaci ili potpune neznalice

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram