Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2011

Problemi: Ulagači nezainteresirani za Groupon, vrijednost kompanije s 25 milijardi pada na 3 milijarde dolara

Novi problemi za Groupon - internet servis koji je pokrenuo megapopularni trend grupne kupovine s velikim popustima...

Od same najave Grouponov izlazak na burzu u obliku 24 milijardi dolara teškog IPO-a - bio je pod velikim povećalom. Bilo je tu svega, od neprofitabilnosti, sumnjivih računovodstvenih tehnika do izvlačenja novca i gubitka čak dva direktora operacija u posljednjih 6 mjeseci. Ovom još treba pridodati velike nestabilnosti na svjetskim financijskim tržištima, pa je jasno zašto Groupon tako odugovlači s izlaskom na burzu.

Bloomberg sada prenosi izjavu fond menadžera Josefa Schustera koji upravlja fondom IPOX Schuster i ulaže gotovo isključivo u IPO-ove. On tvrdi kako bi Grouponova vrijednost na kraju mogla biti smanjena na "mizernih" 3 do 5 milijardi dolara! To je daleko ispod očekivanja od 20 do 25 milijardi dolara, ali je i ispod iznosa (6 milijardi dolara) koji je Google Grouponu nudio još prošle godine.

"Zainteresiranost ulagača blijedi iz tjedna u tjedan. Sve vijesti koje izlaze iz kompanije ukazuju na neku vrstu nemira i nestabilnosti. Kao IPO ulagač, Vi to ne želite", kazao je Schuster čiji fond upravlja s imovinom teškom 2,5 milijardi dolara.

Iz Groupona za sada demantiraju vijesti o smanjenom interesu ulagača i tvrde kako se sve odvija prema planu.

Podsjetimo, Groupon je pokrenuo trend internet servisa za grupnu kupovinu s popustima. Popularnost Groupon klonova poput Kolektive i KupiMe dokazuje i činjenica da samo na malenom hrvatskom tržištu posluje više od 40 Groupon klonova, a njihov broj neprestano raste.

No, sve ovo vrijeme šuška se i o potpunom krahu Groupon poslovnog modela.

Neki analitičari kažu da model grupne kupovine s velikim popustima dugoročno nije održiv. Nažalost, posljednji Grouponovi financijski pokazatelji idu u prilog toj tezi. Grouponovi marketinški troškovi ove su godine bili daleko veći u odnosu na prošlu godinu. Akvizicija novih korisnika postaje sve skuplja, a konkurencija sve brojnija. Istovremeno, Groupon je u posljednjem S-1 formularu za izlazak na Njujoršku burzu konačno priznao da prošle godine nije imao prihode od 713 milijuna dolara, već od "samo" 312 milijuna dolara. Ranije, Groupon je kao prihode računao i proviziju koju isplaćuje svojim partnerima.

Zaista je teško reći što će se točno dogoditi s Grouponom koji je do prije par mjeseci s razlogom bio hvaljen kao revolucija u internet shoppingu.

Jednako tako, ne možemo vjerovati da u samo nekoliko mjeseci jedna relativno zdrava brzorastuća kompanija može izgubiti 80 posto svoje procijenjene vrijednosti.

Pročitajte još:

- OČEKIVANO: Američka internet zvijezda Groupon do daljnjeg odgađa svoj IPO!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram