Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2011

Svjetsko tržište: Rast indeksa prerađivačkih sektora, Grčka dobiva pomoć tek sredinom studenog...

Na samom početku tjedna objavljeni su indeksi prerađivačkih sektora u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, eurozoni, Velikoj Britaniji i SAD-u...

PMI indeks prerađivačkog sektora u Italiji u rujnu je zabilježio rast iznad očekivanja te je iznosio 48,3. Isti pokazatelj u Francuskoj bilježi isti trend pa je tako u rujnu iznosio 48,2.

U istom mjesecu u Njemačkoj je spomenuti pokazatelj zabilježio rast te je iznosio 50,3 što je više od očekivanih 50. PMI indeks prerađivačkog sektora u eurozoni i Velikoj Britaniji također bilježe rast iznad očekivanja te su iznosili 48,5 odnosno 51,1. Kao i u eurozoni i u SAD-u je zabilježen rast ISM indeksa prerađivačkog sektora koji je u rujnu iznosio 51,6 što je više od očekivanja.

I njemačke i američke državne obveznice jučer su ponovno podršku pronašle u nesigurnosti oko razvoja grčke dužničke krize budući da je revizija proračuna za 2011. i 2012. bila svojevrsno negativno iznenađenje za tržište. Dionički indeksi zabilježili su pad što je dodatno podržalo potražnju za sigurnim utočištima. Unatoč neočekivanom rastu ISM indeksa strah od slabog oporavka u SAD-u te moguće recesije u eurozoni uz fiskalne probleme na dozvoljavaju vraćanje optimizma na tržišta.

Slijedeća tranša pomoći Grčkoj vrlo vjerojatno neće biti odobrena prije sredine studenog odnosno kada delegacija EU, MMF-a i ESB-a sastavi izviješće o Grčkoj, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram