Zatvori
Poslovni Puls
04/10/2011

Ruski suvlasnik Facebooka Yuri Milner i kineski internet div žele preuzeti posrnuli Yahoo

Nakon što je nedavno ostao bez direktorice Carol Bartz, posrnuli američki internet div Yahoo postao je potencijalna meta preuzimanja...

Prošli tjedan šef kineske Alibabe Jack Ma potvrdio je interes za preuzimanje Yahoo-a (jedini vrijedni dio Yahoo-a danas je 40 postotni udio u Alibabi), a sada Bloomberg piše kako su se u razgovore oko preuzimanja Yahoo-a upustili i ruski DST ulagački fond (Facebook, Zynga, Groupon, Twitter), te američka private equity kompanija Silver Lake Partners.

Silver Lake, DST i Alibaba žele stvoriti snažni međunarodni konzorcij koji bi i službeno predao ponudu za preuzimanje Yahoo-a. Ipak, Bloomberg navodi kako su razgovori oko preuzimanja još uvijek u ranoj fazi, a američki tržišni regulatori vrlo će teško odobriti prepuštanje Yahoo-a u ruke stranih vlasnika.

Yahoo je u iznimno teškoj poziciji u trenutku kada veliki dio oglašivačkih dolara odlazi na oglašavanje putem Googlea i Facebooka, a Yahoo više ne posjeduje dovoljan broj premium online brendova koji bi činili privlačnu platformu za oglašavanje velikih brendova. No, korijen svih problema seže u 2008. godinu kada je Microsoft Yahoo-u ponudio preuzimanje teško 47,5 milijardi dolara - što je tadašnje vodstvo kompanije odbilo. Danas Yahoo ima tržišnu vrijednost od 17 milijardi dolara koja će sigurno drastično opadati u idućih nekoliko godina ako novi vlasnici Yahoo-a ne skuže kako preokrenuti poslovanje posrnulog internet diva.

Bez obzira kako moćno djeluje ekipa iz Alibabe, DST-a (suvlasnik Facebooka Yuri Milner) i Silver Lake Partnersa, Yahoo u ovom trenutku izgleda kao usporena kornjača kraj sprintera iz Facebooka, Googlea i Twittera. Pa čak i AOL-a koji je u posljednjih godinu dana uložio značajna sredstva u nove premium brendove poput TechCruncha i Huffington Posta.

Pročitajte još:

- Henry Blodget, osnivač BusinessInsidera: Predlažemo Yahoo-u da nas kupi za 150 milijuna dolara!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram