Zatvori
Poslovni Puls
11/10/2011

Ubojica glazbene industrije Spotify i dalje posluje s gubitkom. Minus premašio 42 milijuna dolara...

Inovativni glazbeni servis Spotify ove je godine konačno ušao na američko tržište, što bi uskoro trebalo donijeti profitabilnije poslovanje za tri godine star europski startup...

Iako su neki analitičari tvrdili kako je Spotify već prošle godine postao profitabilan biznis, posljednji podaci pokazuju kako se gubitak u posljednjih godinu dana udvostručio. Spotify, sa sjedištem u Londonu, jučer je objavio svoje poslovne rezultate za 2010. godinu. U odnosu na 2009. godinu, prihodi su ostvarili rast od vrtoglavih 500% na 99 milijuna dolara. Troškovi licenciranja glazbe popeli su se s 30 milijuna na čak 102 milijuna dolara.

Vjerojatno najznačajnija stavka za Spotify - prihodi od prodaje digitalne pretplate napravili su dramatičan skok s 11 na 71 milijun dolara. Prihodi od oglašavanja narasli su s 7 milijuna (2009) na 28 milijuna dolara.

Spotify povećava svoje prihode kako raste broj korisnika servisa, no poput jednog Groupona, još uvijek se nije približio trenutak kada ćemo moći reći da je Spotify postao pravi profitabilni biznis.

Neto gubitak prošle poslovne godine iznosio je 42 milijuna dolara. U 2009. godini Spotify je izgubio "samo" 18 milijuna dolara.

Ipak, moramo imati na umu da je Spotify tek prije tri mjeseca ušao na najjače digitalno glazbeno tržište, ono američko, gdje je iznimno popularan. Direktor Spotifyja Daniel Ek nedavno je rekao kako Spotify samo u SAD-u ima nešto više od 2 milijuna plaćenih pretplatnika. To su i više nego solidni rezultati, a sigurno je pomogla i ona velika integracija s Facebookom.

Spotify je još u lipnju osigurao ulaganje teško 100 milijuna dolara, a vrijednost kompanije premašila je milijardu dolara, pa se Ek i njegov tim do daljnjeg mogu fokusirati isključivo na unaprijeđenje proizvoda i usluga koje nude, a financijski pokazatelji sigurno će se drastično poboljšati kada Spotify otkrije i ostatak Amerike, a onda i ostatak svijeta, iako će ovo potonje ići puno teže zbog kompleksnog sustava glazbenih licenci.

Spotify u Hrvatskoj nije dostupan.

Barem ne legalno.

Pročitajte još:

- Digital Sky Technologies (DST) otvorio novi ulagački fond i uložio 50 milijuna dolara u Spotify

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram