Zatvori
Poslovni Puls
12/10/2011

Nakon što je Slovačka odbila nova izdvajanja za Grčku, zlato ponovno iznad 1670 dolara za uncu

Nakon što je Slovačka odbila prihvatiti povećanje izdvajanja u fond za financijsku stabilizaciju krizom pogođenih zemalja Europske Unije, investitori su taj potez dočekali s nepovjerenjem, što je prouzročilo novo povećanje interesa za plemenite kovine...

Cijena zlata za trenutnu isporuku rano je jutros na dalekoistočnome tržištu skočila na iznad 1670 dolara za uncu (31,1 grama), dok se zlato za isporuku u prosincu prodavalo po cijeni od 1671 dolar i 40 centi.

SrebroZlato:

Analitičari ističu kako je nastavak neizvjesnosti oko rješenja dužničke krize Grčke, Portugala, Irske, Italije i Španjolske katalizator rasta cijena zlata i srebra, budući da se plemenite kovine među ulagačima smatraju najsigurnijim mjestom za parkiranje likvidnosti. Za razliku od "crnoga zlata", odnosno, nafti kojoj je od početka godine cijena snižena za gotovo 7 posto, žutoj je plemenitoj kovini, odnosno, zlatu u istom razdoblju cijena porasla za čak 17 posto, što je pokazatelj nepovjerenja ulagača u oporavak svjetskoga gospodarstva, te predstavlja svojevrsnu investitorsku okladu u nastavak trenda usporavanja gospodarskog oporavka.

Odnos nafte i zlata

Povijesno gledano, cijena zlata i cijena nafte međusobno su snažno povezane. Kada bi zlato gubilo na vrijednost, isto bi to činila i nafta. I obratno, u vremenima kada je cijena žute plemenite kovine rasla, povećavala bi se i cijena "crnoga zlata". Odnos cijene barela nafte u odnosu na cijenu unce zlata u zadnja dva desetljeća bio je prosječno 14,5, što znači da se za jednu uncu zlata moglo kupiti 14,5 barela nafte. Taj odnos danas je na razini od 19,5, s time da je u jeku dosezanja cjenovnih vrhunaca plemenitih kovina tijekom ovogodišnjih ljetnih mjeseci taj odnos bio i preko jedan prema 22.

I cijena srebra je u porastu. Srebro za isporuku u prosincu prodavalo se po cijeni od 32,22 dolara za uncu, što je oko jedan posto viša cijena od cijene dosegnute prilikom zatvaranja burze prethodnoga trgovinskoga dana. Platina se i dalje prodaje po nižoj cijeni od zlata, te se kreće u rasponu između 1510 i 1530 dolara za uncu.

Izvještaj Europske središnje banke

Na kraju, spomenimo i podatak kako je Europska središnja banka jučer objavila svoj redoviti mjesečni izvještaj u kojem je iznijela podatak da je ukupna vrijednost zlatnih rezervi središnje banke pala za 181 milijun eura, te sada iznosi 419 milijardi i 824 milijuna eura.

Smanjena je i vrijednost rezervi stranih valuta što ih na svojim računima drži Europska središnja banka, i to za 100 milijuna eura, na 191 milijardu eura. Zlatne rezerve snižene su zbog rasta prodaje zlatnika u jednoj od zemalja eurozone.

Pročitajte još:

- U posljednjih nekoliko dana cijena zlata stabilizirala se na razinama s početka kolovoza

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram