Zatvori
Poslovni Puls
17/10/2011

G-20: Europski politički lideri obvezali se na hitno rješavanje dužničke krize u zemljama eurozone

Protekli vikend obilježio je sastanak ministara financija 20 najmoćnijih svjetskih ekonomija u Parizu...

Sastanak ministara financija G-20 zemalja nisu obilježile senzacionalne novosti, no čini se kako je ipak dogovoren osnovni model konačnog rješavanja pitanja europske dužničke krize koja usporava globalni oporavak već više od 24 mjeseca.

Cijeli plan, koji će biti predstavljen krajem ovog mjeseca na sastanku u Bruxellesu, svodi se na otpis vrijednosti grčkih obveznica do čak 50 posto, rekapitalizaciju posrnulog europskog bankarskog sustava i konačnu aktivaciju Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF) koji bi nakon prošlotjedne ratifikacije trebao biti u mogućnosti početi kupovati državne obveznice gospodarski posrnulih zemalja.

Prije G-20 sastanka pojavila se spekulacija kako su neke države članice saveza 20 najmoćnijih zemalja svijeta zatražile povećanje kapitala Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je trenutno nedovoljno osposobljen za akciju ukoliko bi zemlje veličine Španjolske ili Italije zatražile pomoć međunarodnih financijskih institucija. Američki ministar financija Timothy F. Geithner kazao je kako će SAD pomoći dokapitalizirati MMF ukoliko Europa iznjedri jasan i odlučan plan borbe protiv dužničke krize.

"Ipak, MMF-ovih 390 milijardi dolara kapitala je pozamašna svota", komentirao je Geithner.

Prije točno dvije godine i nekoliko dana, Grčka je prizala kako je drastično podcijenila svoj proračunski deficit... i kriza je krenula. Nedugo nakon toga, dva periferna gospodarstva eurozone Portugal i Irska dobili su spasonosne financijske injekcije kako bi se izbjegao bankrot odnosno default. Dvije godine kasnije, sasvim je jasno da je problem prezaduženih europskih zemalja zaprijetio oporavku globalne ekonomije nakon financijske krize iz 2008. godine i recesije koja je uslijedila.

Političko vodstvo eurozone i EU-a do sada je pokazalo usporeno djelovanje, neslaganje i potpuno različite vizije rješavanja dužničke problematike.

Sastanak u Parizu navodno je bio velika prekretnica, jer su najmoćnije zemlje svijeta konačno dogovorile zajednički pristup dužničkom problemu.

Detalji plana, koji će biti objavljen na sastanku Europskog vijeća i eurozone 23. listopada u Bruxellesu, trebali bi pokazati jedno novo zajedništvo i odlučnost europskih zemalja na zaustavljanje dužničke krize koja mjesecima drma Europom...

Pročitajte još:

- Nemojte početi paničariti, ali Njemačku čeka drastično usporavanje gospodarskog rasta

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram