Zatvori
Poslovni Puls
18/10/2011

ONLINE SHOPPING: Budućnost maloprodaje Hrvatske i regije leži u online trgovini

Hrvatska i regija tek su u početnoj fazi prodaje potrošačkih namirnica putem interneta, no budućnost maloprodaje leži upravo u online trgovini, koja će do 2030. godine činiti čak polovicu kupnje u maloprodaji, pokazala je analiza konzultantske kuće AT Kearney...

Danas više od 80 posto online kupnje u svijetu čini glazba i knjige, oko 10 posto otpada na tekstil, dok se manje od 2 posto online kupnje odnosi na potrošačke namirnice. S druge strane čak petina ukupnih izdataka građana čine namirnice, te će se taj udio sve do 2030. godine održati na istoj razini. Upravo zato ovaj segment A.T.Kearneyevi stručnjaci smatraju jako važnim za daljnji razvoj maloprodaje u Hrvatskoj i regiji, gdje online trgovina danas iznosi svega manje od 0,1 posto ukupne vrijednosti prodaje potrošačkih namirnica.

Online trgovina u svijetu još uvijek je u ranoj fazi, no ostvaruje sve veći rast. Trend online prodaje u Europi predvodi Ujedinjeno kraljevstvo gdje se 3,8 posto kupnje potrošačkih namirnica događa u onlineu, što je jednako iznosu od 5,5 milijardi eura.

"Možemo očekivati da će se nastaviti trend rasta gdje prema online prodaji idu klasični trgovački lanci , ali i posve novi igrači koji se u potpunosti fokusiraju na online prodaju. Online prodaja će i dalje ostvarivati sve veći rast koji će podržati i daljnji razvoj tehnologije.. Nadalje, naše iskustvo u radu s klijentima iz sektora maloprodaje pokazuju da postoje dva ključna faktora koja utječu na profitabilnost online kanala prodaje i samim time utječu na uspjeh online prodaje u maloprodajnom lancu. Prvi je vezan na odluku da li kupac dolazi sam po robu u dućan ili ju trgovac dostavlja do vrata kupca, a drugi je povezan na to gdje se vrši komisioniranje robe, na polici ili u skladištu. Naime, izračun benefita s jednog projekta u Zapadnoj Europi je pokazao da odabir robe u trgovini te njeno dostavljanje kupcu stoji trgovinu između 14 i 24 eura više nego dolazak kupca u trgovinu i kupnja namirnica, promatrano na kupnji u iznosu od 165 eura. Zbog toga međunarodni lanci uštede traže tako da komisioniranje robe i dostavu kupcu na adresu rade iz skladišta i tako postižu da online kupnja postaje isplativija za trgovinu u odnosu na tradicionalan način kupnje. Tako se postiže ušteda u radu trgovine, a kupac može iz udobnosti svoga doma kupiti sve što mu treba", objasnio je principal u AT Kearneyu Tomislav Čorak.

Budućnost maloprodaje leži u uslugama online kupnje, no ovaj prelazak neće biti jednostavan za maloprodaju u Hrvatskoj i regiji.

"Kupci neće biti spremni plaćati značajne iznose za dostavu namirnica, tako da će cijena isporuke biti osnova za gradnju lojalne baze kupaca. Profitablinost online prodaje će uvelike oviti o vrijednosti narudžbe i karakteristikama distribucijske mreže, poput udaljenosti i gustoće, što znači dodatna ulaganja za maloprodaju", zaključio je Čorak.

Pročitajte još:

- ISTRAŽIVANJE: Hrvati obožavaju društvene mreže, ali baš nisu zainteresirani za internet shopping

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram