Zatvori
Poslovni Puls
19/10/2011

Angela Merkel: Ne možemo preko noći riješiti probleme koji su se gomilali desetljećima

Njemačka ovih dana svim silama pokušava smiriti euforiju koja je stvorena nakon prošlotjednog sastanka ministara financija G-20 zemalja...

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je još jednom naglasila kako predstojeći summit EU-a u Bruxellesu ne može odjednom riješiti sve probleme koje muče Europu, no riječ je o "važnom, ali ne konačnom koraku na putu rješavanja dužničke krize eurozone".

"Dužnički problemi gomilali su se desetljećima i ne mogu biti riješeni na jednom summitu", rekla je Merkel jučer u Berlinu. Rješavanje dužničke krize eurozone biti će "dugoročan posao", kazala je Merkel.

Podsjetimo, u subotu su ministri financija G-20 zemalja kazali kako će za tjedan dana u Bruxellesu biti predstavljen sveobuhvatni plan borbe protiv dužničke krize. Plan se svodi se na otpis vrijednosti grčkih obveznica do čak 50 posto, rekapitalizaciju posrnulog europskog bankarskog sustava i aktivaciju Europskog fonda za stabilizaciju (EFSF).

Njemački dužnosnici i političari već su s nekoliko izjava smirili euforiju (i burze poslali u crveno) koja je zavladala svjetskim financijskim tržištima.

Merkel je komentirala kako se zemlje eurozone približavaju konačnom rješenju dužničkog problema, no to čine "milimetar po milimetar".

Čelnici EU-a, MMF-a i ECB-a tek moraju odobriti puštanje posljednje tranše pomoći Grčkoj u vrijednosti od 8 milijardi eura, a još uvijek nije postignut konsenzus oko drugog paketa pomoći teškog 109 milijardi eura. Najveći prijepori vladaju oko otpisa vrijednost grčkih državnih obveznica. Dok je srpanjski prijedlog pretpostavljao otpis 21 posto grčkog duga, sada je gotovo izvjesno kako će biti potrebno otpisati oko 50 posto vrijednosti grčkog duga za dugoročnije rješavanje grčke krize.

Europska birokracija do sada je pokazala iznimnu sporost i inertnost u rješavanju teških makroekonomskih problema, pa će se pitanje dužničke krize sigurno potezati i iduće godine.

"Sasvim iskreno, europski odgovor u posljednjih godinu dana bio je razočaravajući. Ovo je najveći i najozbiljniji svjetski problem koji prijeti bacanjem globalnog gospodarstva u novu recesiju", kazao je kanadski ministar financija Jim Flaherty.

Nažalost, stječe se dojam da njegovo mišljenje dijeli sve više političara i ekonomista...

Pročitajte još:

- Nijemci bijesni jer Grčka pred bankrotom od Francuske kupuje 300 milijuna eura vrijedne razarače

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram