Zatvori
Poslovni Puls
20/10/2011

Završila internet ludnica: Grouponova vrijednost s 30 milijardi dolara pala na "samo" 12 milijardi dolara

Čini se kako su se ulagači uslijed pogoršavanja globalnih ekonomskih prilika "ohladili" i od velikih internet startupova...

Veliki američki servis za grupnu kupovinu Groupon idući će tjedan krenuti na "road - show" na kojem će potencijalne ulagače pokušati zainteresirati za svoju inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO). Kako prenosi Dealbook, Groupon će kroz IPO tražiti potvrdu vrijednosti od 12 milijardi dolara, što je drastično manje od inicijalnih pretpostavki o ukupnoj vrijednosti od 25 do 30 milijardi američkih dolara.

Dealbook navodi kako će Groupon na Njujoršku burzu izaći tijekom studenog, a u IPO-u će biti ponuđeno manje od 10 posto dostupnih dionica. Groupon će kroz IPO pokušati osigurati kapital za širenje poslovanja i nove akvizicije.

Otkad je Groupon još u lipnju najavio izlazak na burzu - puno se toga promijenilo, a tu prije svega mislimo na pogoršavanje izgleda rasta svjetske ekonomije. Svoj IPO navodno su odgodili i Facebook (za kraj 2012. godine) te Zynga (za kraj 2011. godine).

No, Groupon je imao i puno spcifičnih  internih problema koji su izašli na vidjelo kada je tvrtka podnijela S-1 formular/zahtjev za izlazak na burzu.

Od sumnjivog izvlačenja zarade iz kompanije, bizarnih računovodstvenih stavki koje su lažno uvećavale prihode, pa sve do zabrinutnosti ulagača oko visokih troškova marketinga, relativno nestabilnog poslovnog modela i kronične neprofitabilnosti. Grouponov turbulentni put do IPO-a obilježile su i česte smjene direktora i menadžmenta kompanije.

Bez obzira na sve ovdje navedene probleme, Groupon će svejedno biti jedan od najvećih ovogodišnjih tehnoloških IPO-a. Kompanija sa sjedištem u Chicagu uskoro će se pojaviti na NYSE-u pod oznakom "GRPN", a potpisnici IPO-a velike su investicijske banke Morgan Stanley, Goldman Sachs i Credit Suisse.

Pročitajte još:

- INFOGRAFIKA: Evo svih detalja najvećih ovogodišnjih internetskih IPO-ova

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram