Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2011

PAO DOGOVOR: Zemlje članice Europske unije dokapitalizirat će najveće banke sa 100 milijardi eura

Samo dva dana prije velikog EU summita u Bruxellesu na kojem bi se trebao prezentirati sveobuhvatni plan zaustavljanja dužničke krize - Reuters tvrdi kako je postignut dogovor oko dokapitalizacije najvećih europskih banaka...

Pozivajući se na izvore unutar samog političkog vrha Europske unije, Reuters tvrdi kako je 27 zemalja članica EU-a postiglo dogovor oko dokapitalizacije europskog bankarskog sustava vrijedne nešto manje od 100 milijardi eura. Velike europske bankarske grupacije trebaju svježi kapital kako bi bile spremne izdržati nove nestabilnosti na financijskim tržištima poput bankrota i defaulta velikih gospodarstava eurozone. Neki analitičari tvrde kako je dogovor o dokapitalizaciji samo još jedan dokaz kako će Europa uskoro dopustiti Grčkoj da defaultira i tako konačno prekine začarani krug gospodarskog pada i neodrživog duga.

Prema onome što piše Reuters, banke u nevolji morat će potražiti svježi kapital prvo unutar vlastitih redova (dioničara). Ukoliko to propadne - uskakati će nacionalne vlade s potrebnim kapitalom, a Europski fond za stabilizaciju (EFSF) biti će zadnja linija obrane.

Vijest o dogovoru oko dokapitalizacije dolazi samo dva dana prije velikog EU summita u Bruxellesu na kojem će (prema svim dosadašnjim najavama) biti prezentiran veliki plan zaustavljanja dužničke krize i to prvenstveno kroz povećanje kapitala EFSF-a na 2 bilijuna eura.

Iako se šuškalo o dređenim nesuglasicama između dva najjača gospodarstva eurozone, onog njemačkog i francuskog, čini se kako je došlo do kompromisa s obje strane. Jedini problem na stolu ostaje način ubrizgavanja novog kapitala u EFSF.

Francuzi zagovaraju ideju prema kojoj će EFSF postati banka kako bi mogao povlačiti sredstva iz Europske središnje banke (ECB). Nijemci su javno kazali kako o toj ideji uopće ne žele razgovarati.

Sigurno ćemo doznati više nakon EU summita u nedjelju...

Pročitajte još:

- PROBLEMI: Moguća odgoda ovotjednog EU summita na kojem će biti predstavljen plan za spas Europe?

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram