Zatvori
Poslovni Puls
25/10/2011

Grčki premijer Papandreou očajnički poziva EU političare na konačno rješavanje dužničke krize

Dan prije velikog EU summita na kojem će europski politički lideri ponovno raspravljati o rješavanju europske dužničke, grčki premijer poziva na konačno rješenje...

Grčki premijer George Papandreou pozvao je Europu na "konačno rješavanje" problema grčke dužničke krize.

"Želimo smanjiti teret duga kroz rješenje koje će povratiti kreditilitet Grčke (na financijskim tržištima)", rekao je Papandreou na press konferenciji u Ateni. Grčki ekonomski pad i dalje ne pokazuje znakove zaustavljanja, niti usporavanja. Plejada loših ekonomskih podataka natjerala je čelnike eurozone na modifikaciju sporazuma iz srpnja oko drugog paketa pomoći Grčkoj. U srpnju vrijednost drugog paketa pomoći procijenjena je na 159 milijardi eura, od čega će s 50 milijardi eura sudjelovati privatni sektor.

No, lako je moguće da će konačna vrijednost drugog paketa pomoći biti puno veća, jer se već šuška o povećanju otpisa grčkog duga na čak 50 do 60 posto. Originalni sporazum pretpostavljao je otpis 21 posto vrijednosti grčkih državnih obveznica.

Šef ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker kazao je kako će biti potreban veći otpis duga kako bi problem grčkog duga koji je prošle godine premašio 145 posto BDP-a - postao "prihvatljiv".

"(21 posto) sada sigurno neće biti dovoljno. Otpis mora biti značajno veći. Oko 50 ili 60 posto", rekao je Juncker.

EU i MMF prošli su petak Grčkoj odobrili 8 milijardi eura pomoći iz prošlogodišnjeg 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći. Grčka je u proteklih nekoliko tjedana uvela cijeli niz novih poreza i "bolnih" rezova kako bi se zadovoljili uvjeti primanja financijske pomoći, no Grčka je danas zemlja prepuna nezadovoljnih ljudi, nezaposlenih i velikih uličnih prosvjeda koji aktualnog premijera optužuju za veleizdaju i "prodaju Europi".

"Naša nacionalna borba mora biti prepoznata. Mi smo ponosni ljudi. Mi zaslužujemo poštovanje", kazao je Papandreou.

Pročitajte još:

- Toliko od oporavka: Nakon Grčke dužnička kriza mogla bi se nastaviti u zemljama istočne Europe

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram