Zatvori
Jasmin Hadzic
25/10/2011

Eric Lefkofsky u Groupon je uložio 1 milijun dolara, a nakon IPO-a mogao bi dobiti 2,3 milijarde dolara

U javnosti relativno nepoznati suosnivač Groupona i predsjednik kompanije Eric Lefkofsky mogao bi biti najveća ovogodišnja internet zvijezda...

Na tehnološkoj sceni ime suosnivača i direktora Groupona Andrewa Masona manje - više svima je poznato. No, mnogi nisu imali pojma da će najveća zvijezda predstojećeg Grouponovog izlaska na burzu biti suosnivač kompanije Eric Lefkofsky. Lefkofsky je prije četiri godine u Masonovu ideju o grupnoj kupovini uložio milijun dolara. Danas se vrijednost Lefkofskyjevog udjela u Grouponu procjenjuje na oko 2,3 milijarde američkih dolara!

Ako ovo nije najbolje ulaganje u poznatom svemiru - onda zbilja ne znamo što jest.

Bloomberg navodi kako će Groupon nakon IPO-a vjerojatno postati kompanija s tržišnom vrijednošću od 11,4 milijarde dolara. To je daleko manje od inicijalnih ideja o IPO-u od 30 milijardi dolara, ali još uvijek značajno više od onog što je Google bio spreman ponuditi (6 milijardi dolara).

Zanimljivo, kao glavni financijaš Groupona u ranoj fazi, Lefkofsky danas posjeduje dvostruko više dionica nego direktor Mason, oko 129 milijuna. Mason će nakon IPO-a posjedovati udio u Grouponu težak 800 milijuna dolara, a drugi suosnivač Bradley Kewell će vrijediti oko 700 milijuna dolara.

Tijekom ove godine Lefkofsky i Kewell osnovali su i zajednički tehnološki inkubator/ulagački fond Lightbank koji namjerava ulagati i pomagati mladim njujorškim startupovima. Početkom lipnja, Lightbank je uložio 2,3 milijuna dolara u projekt online zalagaonice Pwango, a na njihovim web stranicama navedeno je i 23 drugih startupova u koje su uložili svoje milijune.

Bez obzira na "nos za zaradu" koji Lefkofsky očito ima, ovog ljeta pojavili su se natpisi u američkim medijima koji su upućivali na pomalo sumnjivu poslovnu prošlost suosnivača Groupona. Prema profilu u časopisu Fortune, Lefkofskyj je bio povezan s nekoliko brzorastućih kompanija koje su nakon akvizija neslavno propale, a kada uzmemo u obzir sve sumnjive detalje Grouponovog IPO-a, možda ovdje leži potencijalna opasnost za budućnost najpoznatijeg online servisa za grupnu kupovinu.

Kako god bilo - Lefkofsky bi nakon Grouponovog IPO-a mogao neočekivano postati jedna od najvećih internet zvijezda...

Pročitajte još:

- Upoznajte prave gospodare Groupona. Oni nisu anđeli investitori, a nisu ni manageri. Oni su operatori…

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram