Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2011

ANALIZA: Evo kako najveće hrvatske stranke koriste društvene mreže u predizbornoj promociji

Parlamentarni izbori u RH samo što nisu krenuli, odnosno što se tiče on-line zajednice, oni su već krenuli...

U ovom tekstu osvrnut ću se na političke stranke u Hrvatskoj koje su ušle u izbornu kampanju na društvenim mrežama. Uzeo sam primjere aktivnih stranaka koje komuniciraju s glasačkim tijelom i primjenjuju tehnike političkog komuniciranja koje su primjerene za demokraciju 21. stoljeća.

Kukuriku koalicija

Kukuriku koalicija koristi društvene mreže u punom zamahu, vrlo kvalitetno i moram priznati da po prvi put vidim dosta dobru strategiju u komuniciranju na  internetu tokom kampanje (osim nekih prijašnjih kampanja).

Kukuriku koaliciju mozete pronaci na Facebooku http://www.facebook.com/kukurikukoalicija


A osim Facebooka vrlo kvalitetno koriste i Twitter: http://twitter.com/kukuriku

Koristeći hashtag #Plan21 aktivno sudjeluju u komunikaciji oko izbornog programa Plan21 što je vrlo pohvalno s obzirom da na hrvatskom internet prostoru i nemaju veliku konkurenciju:

Twitter su implementirali i na svojim javnim nastupima, a kako dinamično odgovaraju na pitanja i sam sam iskusio već 2 puta, gdje moram priznati da im ne dam baš previše mira. 🙂


Nedavno sam imao nekoliko pitanja oko vanjsko-političkog plana i dobio sam odgovor u video obliku od g. Mimice.

Kada bi rezimirao, Kukuriku koalicija koristi puni potencijal društvenih mreža i to na najbolji mogući način, kroz dvosmjernu komunikaciju. Osim što su pojedini političari iz stranke aktivni na društvenim mrežama i zajedno  kao koalicija funkcioniraju izvrsno.

HSLS

Način na koji je Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, ušao u izbornu utrku, vrlo je zanimljiv, a po meni i pomalo bizaran. Naime, pokrenuo je Facebook fan stranicu naziva "THE Kosor" http://www.facebook.com/thekosor

Pod info je napisao:

"Nije Jadranka, Darinko je! Bliže se izbori i svi sad nešto govore no nitko ne odgovara.
Darinko Kosor odgovara na sva vaša pitanja, čak i ona najteža!

Postavljajte pitanja na našem Zidu i lajkajte ona na koja najviše želite čuti odgovor.
Pitanja s najvećim brojem glasova ćemo drugi dan odgovoriti.

Raspalite!"

Također, Darinko Kosor je relativno aktivan na Twitteru gdje aktivno ulazi u komunikaciju na @darinkokosor

HSLS-ova oglašivačka kampanja na Facebooku je vrlo dobra, no pitam se da li je "THE Kosor" dobar naziv za kampanju. Svjestan sam da je trenutno u RH teško nositi prezime Kosor, no ovakav način možda i nije previše primjeren. Sve u svemu, vidjet ćemo kako će glasači reagirati.

Hrvatski Laburisti

Laburisti na čelu s Dragutinom Lesarom odlučili su se za drukčiju taktiku, prebacili su svu komunikaciju na predsjednika stranke g. Lesara sto su i twittnuli:

Dragutin Lesar je aktivni korisnik Facebooka  i Twittera i mozete ga pronaci na:

http://twitter.com/drlesar
http://www.facebook.com/dragutin.lesar

Laburisti odnosno Dragutin Lesar vrlo vješto koriste društvene mreže, gdje g. Lesar aktivno komentira i odgovara na upite građana.

ZAKLJUČAK

Da, pitate se gdje je HDZ? Nema ga, iz jednostavnog razloga što biračko tijelo HDZ-a nije na internetu. Možda je ovo bilo okrutno, no to je realnost. Hrvatskim internet prostorom dominira Kukuriku koalicija, a i Ladonja koja je ipak locirana u Istri i fokusirana samo na taj prostor. Laburisti su dosta aktivni no osjeti se da nemaju financijska sredstva poput Kukuriku koalicije.

Za sada političko komuniciranje je vrlo korektno, Kukuriku su se ozbiljno bacilli u posao odgovora i komunikacije s korisnicima Facebooka i Twittera. Ovim stvaraju prednost kod onog neodlučnog dijela birača koji koriste društvene mreže i u prosjeku su napredniji internet korisnici. Ukoliko osvoje izbore, osobno se nadam da  će nastaviti ovakvu komunikaciju kao što to radi Vlada Crne Gore i da će time raditi na svojoj bazi starih i potencijalno novih birača. Nažalost Predsjednik Ivo Josipović je (nakon izbora) prestao koristiti Twitter, a tek tu i tamo koristi Facebook.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram