Zatvori
Poslovni Puls
27/10/2011

Deloitte: Todorićev Agrokor s prihodima od 3,6 milijardi eura je uvjerljivo najveća tvrtka Adria regije

Na Deloitteovoj listi Adria Top 100, rankingu vodećih tvrtki u Adria regiji, plasirala se 31 hrvatska tvrtka. Prvu poziciju na regionalnoj ljestvici tvrtki prema prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa, a T– HT grupa je najprofitabilnija firma regije...

Treću godinu za redom Agrokor je, s 3,638 milijardi eura prihoda prva tvrtka na listi, a među deset najvećih tvrtki u Adria regiji nalaze se još dvije hrvatske tvrtke, INA (2. mjesto, s 3,55 milijardi eura) i HEP grupa (5. mjesto, s 1.678 milijardi eura).

Kada se promatra zemljopisna segmetnacija Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih čak 36, a poslije Hrvatske po broju tvrtki slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam tvrtki, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa svega dvije tvrtke.

Ukupno gledano, 100 najvećih regionalnih tvrtki ostvarilo je rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske tvrtke na listi rasle po nešto nižoj stopi rasta od 3 posto. Dvije trećine tvrtki na listi ostvarilo je rast prihoda i rast dobiti, dok je u Hrvatskoj to slučaj s 45 posto tvrtki. Najveći porast prihoda, od 26%, u Adria regiji ostvarile su proizvodne tvrtke, koje je u 2009. snažno pogodila kriza, te su tada imale pad prihoda od 24 posto. Ovaj rast u biti predstavlja oporavak proizvodnog sektora. Iz ovog sektora, osim spomenutog Agrokora, među prvih 40 tvrtki još su se plasirale i Podravka (27. mjesto, s 483 milijuna eura), Adris grupa (37. mjesto, s 383 milijuna eura) i Vindija grupa (38. mjesto s 380 milijuna eura).

Građevinski sektor pak, očekivano je zabilježio značajan pad prihoda i u regiji (-19%) i u Hrvatskoj (-35%), a rezultat toga je i plasman samo jedne hrvatske građevinske tvrtke na listi.

U telekomunikacijskom sektoru hrvatske tvrtke iskazale su identičan pad prihoda od 2%, kao i telekomunikacijske tvrtke u cijeloj regiji. Usprkos tog pada T-HT grupa, koja je s ostvarenih 1,149 milijardi prihoda, najveća telekomunikacijska tvrtka Adria regije, zadržala je visoko 12. mjesto . U 100 najvećih kompanija Adria regije iz sektora telekomunikacija, medija i tehnologije plasirale su se još tri hrvatske tvrtke: Vipnet (31. mjesto, s 449 milijuna eura ), M San grupa (82. mjesto, s 248 milijuna eura) i Hrvatska pošta (88. mjesto, s 220 milijuna eura ).

Poslovanje telekom operatora bilo je obilježeno porastom broja korisnika podatkovnih širokopojasnih usluga mobilnih i fiksnih mreža, ali i mobilnih usluga općenito. Međutim, taj trend rasta nije uspio nadjačati smanjenje prosječne potrošnje korisnika. Primjerice, mobilna je penetracija u Hrvatskoj tijekom 2010. godine porasla na 143%, zahvaljujući sve jačoj prisutnosti pametnih telefona i drugih uređaja za podatkovni pristup.

Deloitte je kreirao i listu deset vodećih tvrtki prema neto profitu, koja pokazuje drugačiji odnos snaga. Među 10 najuspješnijih tvrtki Adria regije dominiraju telekomunikacijske i energetske tvrtke. Najuspješnija regionalna tvrtka po neto dobiti je T-HT grupa, s 251 milijuna eura. Među 10 najuspješnijih tvrtki prema neto dobiti plasiralo se čak 5 hrvatskih tvrtki. Osim spomenute T-HT grupe, tu su još i HEP grupa, INA, Pliva i Vipnet.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram