Jeste li znali da za samozapošljavanje HZZ odobrava bespovratne poticaje i do 36.000 kuna?

Poslovna mreža Bika.net (hrvatska verzija Linkedina) objavila je sjajan članak o poticajnim mjerama za samozapošljavanje koje možete dobiti preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ)…

Evo o čemu je riječ…

Ukoliko ste završili fakultet ili srednjoškolsko obrazovanje i teško dolazite do posla a potrebno vam je ono prvo radno iskustvo, možete se okrenuti samozapošljavanju.  Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja za ovu i slijedeću godinu uveo je mjere i za samozapošljavanje, pa sada ukoliko ste  6 mjeseci u evidenciji Zavoda za zapošljavanje možete ostvariti sredstva od 18.000 do 36.000 kn.  Ukoliko ste završili fakultet, možete ostvariti poticaj od 36.011 kuna, ukoliko ste završili srednju školu, možete ostvariti poticaj od 29.000 kuna a ukoliko nemate zanimanja, poticaj od 18.862 kune.

Ukoliko ste se do sada odlučili na samozapošljavanje, podijelit ćemo s vama nekoliko iskustava i savjeta. Za početak vam je potrebna ideja, pronađite u sebi posebna znanja ili vještine koje posjedujete i od kojih bi mogli napraviti dobar proizvod. Pregledajte i poslovne kontakte koje imate, ili kontakte koje ste ostvarili tokom školovanja. Na kraju, napravite kratki poslovni plan, koliko vam je novaca potrebno za početak i definirajte rizike.  Mnogi savjetuju da je ključ uspjeha poslovno umrežavanje, stoga pripremite se da se poslovno umrežavate 24h dnevno. Sada ste vi cijela kompanija, odjel razvoja, proizvodnje, prodaje, marketinga, i potrebno je konstantno biti u toku sa domaćim ili stranim trendovima.

Drugi vrlo važan korak je knjigovođa, nabavite dobrog knjigovođu, on će vam najbolje pomoći oko planiranja troškova.  Također preporučili bi da planirate poseban prostor, ili u vašem domu ili ukoliko imate prilike na drugoj lokaciji. Naime potrebno je da promijenite okolinu tokom radnog dana, odnosno da si prividno napravite radno mjesto u kojem ćete biti spremni raditi.  Iako mnogi smatraju da je velik rizik u samozapošljavanju, vjerujemo da je to i točno, no možete iz toga i puno profitirati. Sada imate vremena se posvetiti se svim onim idejama o kojima niste stigli razmišljati dok ste radili, neke ideje će uspjeti, neke neće, bitno je da na onima na kojima nećete uspjeti, naučite i steknete vrijedno iskustvo.  Iako riječ samozapošljavanje aludira da ćete biti usamljeni, vjerujte nam, nećete.  Kada ste sam sebi šef, više se družite sa kolegama iz struke, idete na razna okupljanja i konferencije, time promovirate svoj rad i stječete važne kontakte. Stoga, rekli bi smo da se ponekad možete više osjećati usamljeni u nekoj tvrtci nego samozaposleni.

Vjerujemo da ste se do sada čitajući ovaj članak zapitali da li je vaše zanimanje dobro za samozapošljavanje. U pravilu svako zanimanje je dobro i sa svakim možete raditi sami. Vodeća zanimanja u segmentu samozapošljavanja su zasigurno web dizajneri i programeri. Ukoliko se bavite jednim od ovih zanimanja, vrlo lako možete raditi od kuće a svoj proizvod možete plasirati na strana tržišta. Što vam je sve potrebno za pokretanje samozapošljavanja?

1.    Poslovni plan – u njemu ćete navesti što ćete raditi, koliki će vam troškovi biti, iskustvo koje imate, oprema koja vam je potrebna i sve drugo što bi inače naveli u poslovnom planu
2.    Kopija zahtjeva za registraciju trgovačkog društva

Kada vam se odobri zahtjev za samozapošljavanje u 30 dana se morate registrirati, prijaviti na zdravstveno i mirovinsko osiguranje i nakon toga dobivate jednokratni novčani poticaj.
Kada pokrećete novu ideju dobivate pridjev „Start-up“, i kao start-up tvrtka, odnosno pojedinac , možete sudjelovati u start-up okupljanjima (jedno od takvih ima i HGK), i dobiti priliku prezentirati svoju ideju potencijalnim investitorima.

15 Comments

Leave a Reply
 1. U čemu je kvaka? bespovratna sredstva ili kasnije moras pravdati sredstva? Što ako ne uspijes odrzati se? Dajte malo konkretnije.

 2. Ovo je prića za malu djecu. Kao i sve u ovoj zemlji. Daje se ali kažu nema para sad, pa kažu, ne može ovu godinu ako ste već koristili poicaj za preškolovanje, pa ne može zbog ovog ili zbog onog…

 3. Čemu služi hrvatski zavod za zapošljavanje kad ne nude posao nego kako kažu potsiču ljude da ga sami traže ? Onda su oni samo evidencijska služba i treba im smanjiti plaće i broj beskorisno uposlenih.

 4. Da li je netko dobio ovakva sredstva i kako je prošao taj put? Ovi paušalni komentari nisu baš korisni (ako ste mislili da netko čeka da vi dođete i da vam kuvertu s novcima)?

 5. Ovako je to islo konkretno u mom slucaju. Otvaram obrt za pecenje palacinki i trazim poticaj jer sam duze od 6 miseci na zavodu. Dodem na zavod a oni kazu da ne daju za ugostiteljstvo i trgovinu te da u opisu obrta navedem nekakvu proizvodnju. Natrag u gospodarstvo gdje mi gospoda kaze da ce s obzirom na moju diplomu hotelijersko turistickog tehnicara staviti proizvodnja suvenira. I sada ponovno na hzz gdje mi gospoda kaze na papiru moze ali u praksi ne sto znaci da to moze ali mi nece odobrit jer su puno zahtjeva dobili za tu djelatnost. I tu sve zavrsava jer ja ne mogu nista drugo proizvodit s obzirom na moju strucnu spremu. Toliko o poticajima samo na papiru.

 6. to je kao da vam kazu dobit ces potporu ako odes pjeske na mars i nazad

 7. Ne javljam se na nekakve tekstove, ali ovakvo obmanjivanje javnosti navelo me da reagiram.
  Dragi moji, tekst je napisala osoba koja nije probala poduzetnički kruh i nije kompetentna davati savjete. Već kretati od ideje, je promašena stvar, ne znaš što treba za ostvariti ju i guraš tu ideju i ako ne brzo onda polako propadaš. Najvažnije od svega je da znaš prije otvaranja za koga raditi. Ovaj svijet te treba ili ne treba, ne postoji “vidjet ćemo”.
  Važne odluke kao otvaranje vlastitog posla, prije svega se mora donositi ovisno o tome da li možete realizirati to što nekom treba. Radno mjesto košta 100.000 dolara, ako čovjek ima svoj prostor, svoje vozilo, svoje računalo, tada cijena za toliko padne, ali treba vidjeti koliko nedostaje. 18 il 36.000 su mrvice u poslu, a da ih i dobijete, država će nešto i tražiti, pa makar će od tih 36000 dobiti natrag PDV kada nešto kupite za posao.
  Ne znam čemu te priče o knjigovođama, okupljanju i slično. Vi naprosto za to nećete imati novca ni vremena. Knjigovođu anagažirajte samo ako je posao da morate, u protivnom kupite raćunalni program i radite si knjigovodstvo sami. Okupljanja, praćenje trendova, pa ako niste kriminalac, trajati će vam posao koliko i trend.
  Uglavnom, svjedoci smo da nitko izvana ne ulaže u našu zemlju, treba shvatiti da nije zato što nas ne vole, nego zato što se ne isplati. Matematički je poreski sustav takav da idete u gubitak. Večina ljudi koja je na listama dužnika je zbog toga što nije mogla platiti. Država vam nabija kamatu na kamatu iako to zakonom nije dozvoljano. U poslovnom smislu, ispativo je sve plaćati, problem je što nema dobiti za sve plaćati.
  Ovo ne pišem da bih širio pesimizam, nego da bih nekom napisao kakva je stvarnost.
  Tekstivi slični ovome koji je napisao novinar samo štete poduzetništvu, čak sugeriraju pogrešne korake.

 8. Slažem se sa Valterom. jer nakon otvaranja ,ako ne ide posao , treba i zatvoriti a to uz nastala dugovanja znači da ste u …. do grla. a kamata i PDV samo se gomilaju!!

 9. A meni je sve jasno.
  Ako ste dobro pročitali upute je jednostavno.

 10. a tko je kompetentan da odlucuje o tome koja je ideja dobra a koja ne??? pa “najodbacenije”, da nekazem najsmjesnije ideje su donjele najviše profita. i sad ce neki stari cica pred mirovinom, konzervativac, odlucivat o tome.

 11. This is a really good tip particularly to
  those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate
  information… Many thanks for sharing this one.

  A must read post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *