Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2011

Tržište novca: Relativno snažan rast tečaja EUR/USD

Međunarodna devizna tržišta jučer su bila pod snažnim utjecajem optimizma potaknutog zaključcima sa sastanka čelnika EU...

Iako mnogi detalji dogovora još nisu poznati i ostalo je još dosta nedoumica, čini se da je kakav-takav dogovor, koji ipak upućuje na participaciju privatnog sektora u snošenju tereta krize i otpis oko 50% potraživanja prema Grčkoj, povećao optimizam tržišnih sudionika da je eurozona ipak na putu rješavanja dužničke krize.

Sukladno tome, sklonost riziku je jučer porasla, a potražnja za sigurnim utočištima se smanjila pa je tečaj EUR/USD zabilježio razmjerno snažan rast na dnevnoj razini. Euro je u odnosu na dolar porastao najviše u posljednjih sedam tjedana. S početnih 1,39 dolara za euro, tečaj je krajem dana premašio 1,423 dolara za euro. Trgovanje je zatvoreno na razinama od oko 1,417 dolara za euro.

Četvrtak je donio blagu deprecijaciju domaće valute naspram eura. Tako je nakon otvaranja na razinama oko 7,485 kuna za euro, tečaj EUR/HRK blago porastao na razine oko 7,490 kuna za euro, gdje je i zatvoren dan. Na strani potražnje za devizama su bili bankarski i korporativni sektor.

Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,482023 kuna za euro.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram