Zatvori
Jasmin Hadzic
02/11/2011

Bivši Facebookov direktor uložio 15 milijuna dolara u servis sekundarnog tržišta SecondMarket.com

Online servisi sekundarnog tržišta postali su jako popularni u posljednjih nekoliko godina...

A evo i zašto...

Servisi sekundarnog tržišta u svojoj osnovi omogućuju trgovanje nelikvidnim financijskim instrumentima, a u svijetu velikih tehnoloških kompanija postali su dobar način za ubrizgavanje dodatnog kapitala u kompaniju ili unovčavanje dionica bez potrebe za izlaskom na burzu.

Tradicionalno, osnivači i najveći dioničari velikih tehnoloških kompanija morali su čekati inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) kako bi njihova "papirnata" imovina postala likvidna, odnosno dobila pravu opipljivu vrijednost. No, tada se pojavio SecondMarket i u mnogočemu promijenio način financiranja velikih internet startupova poput Facebooka, Twittera i Zynge. Dioničari sada kroz aukcije dionica mogu doći do gotovine, kao i venture capital fondovi koji kroz sekundarno tržište ulaze u suvlasništvo atraktivnih privatnih kompanija koje tek trebaju izaći na burzu.

Putem SecondMarketa u prvih devet mjeseci ove godine ulagači su kupili dionice privatnih kompanija ukupne vrijednosti od 435 milijuna dolara što predstavlja dramatičan godišnji rast od 75 posto!

SecondMarket danas je objavio kako je osigurao novo ulaganje teško 15 milijuna dolara i to od ulagačkog fonda Social+Capital Partnership kojeg vodi bivši Facebookov direktor Chamath Palihapitiya. Inače, dionice Facebooka uvjerljivo su najtraženije dionice na SecondMarketu, što nas ne treba previše iznenađivati...

Zanimljivo, SecondMarket je profitabilan već pet godina s godišnjih prihodima od oko 35 milijuna dolara (SecondMarket uzima proviziju na odrađene financijske transakcije). SecondMarket je uvjerljivo najjači, ali ne i jedini online servis sekundarnog tržišta - to su još Sharespost, Liquidnet i brojni drugi.

Trgovanje na sekundarnim tržištima postalo je toliko popularno da je Američka komisija za burze i vrijednosnice (SEC) najavila modificiranje svog pravilnika kako bi se reguliralo sekundarno tržište koje mnogi zloupotrebljavaju kao način odgađanja IPO-a i javne objave svojih poslovnih rezultata.

Ako Vam i dalje nije jasno o čemu je riječ, evo video koji objašnjava cijelu ideju...

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram