Zatvori
Poslovni Puls
02/11/2011

Svjetsko tržište: Raste broj nezaposlenih u eurozoni, a ponovno svi pričaju samo o Grčkoj...

Trgovina na malo u Njemačkoj u rujnu je zabilježila blagi rast od 0,3% na godišnjoj razini što predstavlja puno blaži rast od očekivanog (1,6%)...

Na mjesečnoj razini zabilježen je blagi rast od 0,4% spomenutog pokazatelja. Proizvođačke cijene u Francuskoj u rujnu su zabilježile godišnji rast od 6,1% što je u skladu s očekivanjima dok na mjesečnoj razini bilježe blagi rast od 0,2 posto.

Stopa nezaposlenosti u Italiji u rujnu je iznosila 8,3% što predstavlja rast iznad očekivanja. Indeks potrošačkih cijena u eurozoni u listopadu je zabilježio rast od 3% na godišnjoj razini što je iznad očakivanja. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je u rujnu iznosila 10,2% što predstavlja blagi rast obzirom da je u kolovozu iznosila 10,1 posto.

PMI indeks prerađivačkog sektora u listopadu je zabilježio pad te je iznosio 47,4 u Velikoj Britaniji. BDP Velike Britanije u trećem tromjesečju zabilježio je rast od 0,5% godišnje što je iznad očekivanja. ISM indeks prerađivačkog sektora u SAD-u zabilježio je u listopadu pad iznad očekivanja te je iznosio 50,8.

Poprilično iznenađujuće grčki premijer Papandreou objavio je u ponedjeljak popodne raspisivanje referenduma o zaključcima sastanka EU summita (od 26. listopada) što je uzrokovala političku neizvjesnosti i odstupanje pojedinih ministara te umanjilo izglede izglasavanja povjerenja grčkoj vladi koje će se održati u petak.

U svjetlu takvog razvoja na tržištu je zavladala poprilična neizvjesnost iako je za danas najavljen sastanaka između predstavnika EU (Njemačke, Francuske), ESB-a te MMF-a na kojem bi se trebali dogovarati budući koraci oko rješavanja krize u Europi.

Osim Grčkog pitanja, tržišna neizvjesnost porasla je i uslijed razočaravajućih podataka PMI indeksa prerađivačkog sektora u SAD-u, V. Britaniji i Kini. Dionička tržišta u SAD-u zabilježila su pad, a desetogodišnji prinosi pali drugi dan za redom. Ista kretanja zabilježile su i njemačke državne obveznice.

Danas je u fokusu tržišta sastanak FOMC-a i press konferencija Bernankea koja će privući popriličan interes investitora, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram