Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2011

DOBRE VIJESTI: U rujnu ostvaren impresivan rast fizičkih pokazatelja u turizmu

Preliminarni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u rujnu zabilježen snažan rast broja dolazaka i noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Broj turističkih dolazaka porastao je za 17,6% godišnje, dok je broj turističkih noćenja za 13,1% viši nego u rujnu prošle godine...

Post-sezona je tako bila znatno bolja nego prošle godine, čemu su zasigurno pridonijeli i povoljni vremenski uvjeti, što bi se moglo pozitivno odraziti na rujanske rezultate trgovine na malo.

Nadalje, na dobre turističke pokazatelje upućivali su prethodno objavljeni podaci o zapošljavanju, koji su pokazali rast zapošljavanja na sezonskim poslovima u odnosu na rujan 2010.

Rast i dolazaka i noćenja više je posljedica pozitivnih kretanja od strane inozemnih turista (rast dolazaka od 18,7% i noćenja od 13,4%), iako je znatan rast broja dolazaka i noćenja zabilježen i kod domaćih turista (+8,4% kod dolazaka i +8,6% kod noćenja). Među inozemnim turistima u rujnu su gotovo trećinu činili Nijemci (31,3%), a slijede Austrijanci (10,5%), Česi (7,8%), Slovenci (7,6%), Poljaci (5,6), Talijani (4,9%) i Britanci, koji su činili 4,1% ukupnih turističkih noćenja pa je njihov udio znatno veći nego tijekom središnje turističke sezone.

RBA analitičari:

U trećem tromjesečju, koje je turistički najsnažnije razdoblje u godini broj turističkih dolazaka bio je za 7% viši nego u trećem tromjesečju prošle godine, a broj turističkih noćenja za 5,8%, što će se pozitivno odraziti na rezultate BDP-a u trećem tromjesečju kroz osobnu potrošnju i neto izvoz. Međutim, za razliku od 2010. godine kada rast fizičkih pokazatelja nije pratio i rast prihoda od turizma, u ovoj godini i u tom segmentu očekujemo povoljnije rezultate i rast od oko 6% godišnje, što će se pozitivno odraziti na tekući račun bilance plaćanja.

Pročitajte još:

- Jedino što u ovoj zemlji kako – tako funkcionira jest turizam: U prvih devet mjeseci ostvaren rekordan broj noćenja!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram