Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2011

Najveći servis za grupnu kupovinu Groupon.com sutra i službeno izlazi na Njujoršku burzu!

Pet mjeseci nakon predaje dokumenata za inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), najveći i prvi servis za grupnu kupovinu trebao bi se sutra i službeno pojaviti na Njujorškoj burzi...

Kako doznaje AllThingsD, Groupon će danas odrediti cijenu svojih dionica u IPO-u, a na Njujorškoj burzi će se ukazati u petak u okviru NASDAQ indeksa pod simbolom GRPN. Iako se u posljednjih nekoliko dana šuškalo kako kompanija iz Chicaga zbog velikog interesa pokušava podignuti cijenu svojih dionica u IPO-u - za sada još uvijek vrijedi službena informacija kako će IPO Grouponu donijeti 540 milijuna dolara svježeg kapitala, a kompanija će nakon izlaska na burzu vrijediti 11,4 milijarde dolara.

Nakon nekoliko mjeseci spekulacija i analiza, sutra ćemo konačno doznati što tržište zapravo misli o poslovnom modelu grupne kupovine s velikim popustima.

Puno se pisalo i debatiralo o Grouponu  - i to s razlogom. Sve je počelo nakon što je Groupon u lipnju predao službenu dokumentaciju za izlazak na burzu. Tada su na površinu počele isplivavati informacije o prenapuhanim lažnim prihodima, sumnjivim knjigovodstvenim taktikama i izvlačenju novca u džepove suosnivača iz duboko neprofitabilne kompanije.

Mnogi analitičari smatraju kako će Grouponova dionica dugoročno biti neisplativa za ulagače, iako ćemo već prvog dana trgovanja vjerojatno vidjeti sumanuti rast vrijednosti Grouponovih dionica. CNBC-jev Jim Cramer nedavno je upozorio potencijalne ulagače na Groupon. "Ovo nisu dionice koje želite dugo držati u svom portfelju", rekao je tada Cramer.

A nakon Groupona za neka dva do tri tjedna trebali bismo vidjeti i izlazak Zynge na burzu.

Čini se kako že studeni biti jedan jako zanimljiv mjesec kada su u pitanju IPO-ovi velikih internet kompanija...

- Upoznajte njemačke “goniče robova” koji su Groupon pretvorili u kompaniju tešku 12 milijardi dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram