Zatvori
Jasmin Hadzic
03/11/2011

Južna Koreja sprema 50 milijardi dolara za ponovno ujedinjenje sa svojom sjevernom braćom

I dok je fokus svjetske zajednice trenutno usmjeren gotovo isključivo na Europu, Bloomberg donosi zanimljive vijesti iz Južne Koreje...

Južna Koreja sprema poseban 50 milijardi dolara težak ulagački fond koji će biti iskorišten u slučaju mogućeg ponovnog ujedinjenja sa Sjevernom Korejom, prenosi Bloombergov Businessweek.

Evo malo povijesti:

Na kraju 2. svj. rata su sovjetske snage zauzele sjever Koreje, a američke jug. Saveznici su na Konferenciji u Kairu odlučili da Koreja mora postati samostalna država koja je proglašena 1948. Na sjeveru koji je pod sovjetskim utjecajem nije priznata ta država, nego je proglašena Demokratska Narodna Republika Koreja. 1950. je Sjeverna Koreja napala Južnu i izbio je Korejski rat u koji su se uplele SAD, SSSR i Kina. Sjeverna Koreja je u početku imala uspjeha i zauzela gotovo cijelu Južnu Koreju (osim Busana s okolicom). Nakon toga se SAD jače uključuju u rat (iskrcavanje kod Inchona), protjeruju snage Sjeverne Koreje s gotovo cijelog poluotoka i izbijaju na kinesku granicu. Na kraju se u rat uključuje Kina, te osvaja teritorije na sjeveru. 1953. je proglašeno primirje kojim su uspostavljene dvije korejske države i njihova granica na 38. paraleli.

Zanimljivo, do dana današnjeg S. Koreja nije priznala postojanje J. Koreje, no to bi se moglo uskoro promijeniti.

S. Koreja pod vodstvom suludog "dragog vođe" Kim Jong-ila vjerojatno je najizoliranija država na svijetu, ali već mjesecima stižu nepotvrđene glasine o velikoj gladi koja prijeti potpunim urušavanjem sjeverokorejskog gospodarstva. Britanski veleposlanik u S. Koreji Peter Hughes tvrdi da je ta komunistička država zatvorila sva sveučilišta na čak 10 mjeseci, a studenti su poslani na prisilni rad u tvornice, na gradilišta i na neobrađene njive.

Glad je postala tako ozbiljan problem da su građani glavnog grada S. Koreje Pjongjanga u očaju počeli jesti travu i biljke s obližnjih brežuljaka. Drugi pak govore kako je pravi motiv zatvaranja sveučilišta bilo spriječavanje organiziranih nemira protiv vladajuće partije i "dragog vođe". Teško je reći što se zapravo događa, no J. Koreja uvjerena je kako će u sljedećih 20 godina doći do pada strahovlade Kim Jong-ila i do ponovnog ujedinjenja dvije Koreje.

Kako bi ublažili negativne posljedice ujedinjenja s gotovo u potpunosti uništenim gospodarstvom S. Koreje, trenutno otvaraju poseban 50 milijardi dolara težak ulagački fond koji bi trebao oživjeti uspavano gospodarstvo njihovih sjevernih susjeda.

Bloomberg navodi kako će fond financirati Korejci u "domovini i izvan nje", a razmatra se i uvođenje posebnog poreza kako bi se osigurala pomoć S. Koreji. Naravno, tek nakon ujedinjenja.

Sadašnje procjene korejskih ekonomskih analitičara govore kako će tih 50 milijardi dolara biti sasvim dovoljno za jedan novi gospodarski, politički i kulturni početak zajedničke Koreje...

Pročitajte još:

- Pogledaje kolekciju ljigavih propagandnih postera iz Sjeverne Koreje

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram