Zatvori
Poslovni Puls
03/11/2011

IZNENAĐUJUĆE: Više od 50 posto korisnika kreditnih kartica u Hrvatskoj kupuje na internetu!

Ovo nismo očekivali. MasterCard Europe provela je nacionalno online istraživanje MasterIndex koje je potpuno neočekino pokazalo kako veliki broj korisnika kreditnih kartica kupuje proizvode putem interneta...

Više od polovice korisnika kreditnih kartica, njih 55 posto, često ili povremeno kupuje putem interneta, a čak 75 posto ovim je putem obavila kupnju u posljednja tri mjeseca. Također, 44 posto korisnika platnih kartica najčešće koristi kreditne kartice i kartice s odgodom plaćanja prilikom internet kupovine, a PayPal ili slične servise koristi njih 24 posto, i to obično mlađi ispitanici u dobnoj skupini ispod 40 godina, objavio je MasterCard.

Kada je u pitanju sigurnost kupovine putem interneta, većina korisnika, njih sveukupno 80 posto, istaknulo je kako vjeruju da je takva vrsta kupovine iznimno ili uglavnom sigurna. Korisnici iz sjevernog dijela Hrvatske (10 posto), Slavonije (12 posto) i Dalmacije (11 posto) pokazali su manje povjerenja prema e-trgovini.

Nadalje, 39 posto ispitanika koji ne koriste e-trgovinu istaknulo je kao glavni razlog izbjegavanja kupovine putem interneta činjenicu što to nikada ranije nisu probali, a njih 38 posto je upravo bojazan o nedovoljnoj sigurnosti spriječila da se upuste u ovoj vid kupovine. Na trećem mjestu razloga zašto ne kupuju putem interneta ispitanici su naveli da sve što im je potrebno ionako mogu kupiti u fizičkim trgovinama.

Kao glavne razloge veće motivacije za online kupnju, ispitanici su na prvo mjesto stavili posebne popuste i povoljnije uvjete kupnje, besplatna dostava našla se na drugom mjestu, a nakon toga slijedi veća raznolikost artikala, mogućnost kupovine u bilo koje doba dana i noći te veća razina sigurnosti kupnje.

Korisnici interneta u Hrvatskoj najčešće kupuju na inozemnim online stranicama (njih 44,4 posto), dok usluge hrvatskih online trgovina koristi 32,29 posto ispitanika. Istraživanje je pokazalo da žene i mlađi ispitanici u dobi do 30 godina putem interneta kupuju odjeću i obuću češće nego drugi ispitanici. Usluge vezane uz kulturu najpopularnije su među građanima Zagreba, Istre i Dalmacije. Muškarci putem interneta najčešće kupuju elektroničke uređaje te stvari za kućanstvo, a zanimljiv je i podatak da opremu za bebe također najčešće kupuju muškarci između 30 i 39 godina, navodi MasterCard Europe.

Nakon ovih podataka - možda smo konačno riješili zagonetku pojave silnih servisa za grupnu kupovinu na hrvatskom tržištu.

Pročitajte još:

- ONLINE SHOPPING: Budućnost maloprodaje Hrvatske i regije leži u online trgovini

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram