Zatvori
Poslovni Puls
04/11/2011

TRGOVINA: Realan godišnji rast maloprodaje u rujnu iznosio 1 posto

Prema prvim rezultatima Državnog zavoda za statistiku trgovina na malo je u rujnu realno porasla 1% godišnje, odnosno 4% nominalno...

RBA analitičari:

Zbog visokog godišnjeg rasta broja turističkih dolazaka i noćenja u rujnu, rasta zapošljavanja na sezonskim poslovima u odnosu na rujan prošle godine te niske prošlogodišnje baze, ipak smo očekivali nešto veći rast. Međutim, i rujan je potvrdio sliku kakvu gledamo već više od godinu dana. Trgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope mlitave pa ne možemo govoriti o oporavku maloprodaje, posebno uzme li se u obzir visoki i dugotrajni pad koji je tome prethodio.

Nadalje, kretanja na tržištu rada ne pokazuju znakove stabilnog oporavka, posebno zato što značajnije zapošljavanje izostaje (izuzme li se sezonsko zapošljavanje), a prema kraju godine broj nezaposlenih bi trebao rasti. Ponašanje potrošača prije svega je određeno kretanjima na tržištu rada i očekivanjima budućih kretanja. U tom kontekstu treba spomenuti i neizvjesnost u učinke vanjskih faktora, čije se pogoršanje već osjeća, što svakako može utjecati na optimizam potrošača i sklonost potrošnji.

Do kraja godine stoga očekujemo i dalje blage godišnje stope rasta maloprodaje, no bez pravog oporavka. Na razini cijele godine očekujemo vrlo blagi rast maloprodaje, tek nešto iznad 1%, a u 2012. stopa rasta mogla bi biti tek malo viša. Razloge treba tražiti i relativno visokoj zaduženosti kućanstava (viša od prosjeka regije) te u stagnaciji realnih dohodaka. Posljedično je i rast osobne potrošnje ograničen, pa bi ona za razliku od godina prije krize trebala slijediti rast gospodarstva, a ne biti njegovo pokretač.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram