Zatvori
Poslovni Puls
05/11/2011

Dobro je biti bankar: Investicijske banke na Grouponovom IPO-u zaradile su 100 milijuna dolara

Kao što već do sada sigurno znate, najveći servis za grupnu kupovinu - Groupon - jučer se pojavio na Njujorškoj burzi u sklopu NASDAQ tehnološkog indeksa...

Nakon jučerašnjeg trgovanja možemo potvrditi kako smo dobili drugi najveći internet IPO nakon Googlea. Groupon nakon prvog dana trgovanja u sastavu NASDAQ tehnološkog indeksa ima tržišnu vrijednost od 18 milijardi američkih dolara. Vrijednost Groupona nakon IPO-a, a prije izlaska na burzu bila je 13 milijardi dolara.

U prvim minutama trgovanja dionice Groupona uzletjele su čak 50 posto na 30 dolara da bi se do zatvaranja NYSE-a spustile na 26,11 američkih dolara.

I dok analitičari tvrde kako Groupon nakon IPO-a može očekivati samo daljnji pad tržišne vrijednosti, netko je dobro "omastio brkove" na Grouponovom IPO-u.

Naravno, riječ je o velikim investicijskim bankama s Wall Streeta.

Prema podacima iz Grouponovog službenog S-1 formulara, tvrtka je na odvjetnike, računovođe i druge administrativne pravne osobe potrošila 5,7 milijuna američkih dolara.

No, to je ništa prema novcu koji su u svoj džep spremile investicijske banke koje su u ime Groupona u IPO-u kompaniji osigurale 700 milijuna dolara od velikih institucionalnih ulagača. Bankama koje potpisuju Grouponov IPO- pripalo je 7 posto u IPO-u osiguranog iznosa, odnosno 49 milijuna dolara.

Uz to, banke su imale pravo kupiti dodatnih 15 posto IPO dionica. Ukoliko su to pravo iskoristile, u prvim minutama trgovanja u svojim su rukama imale dodatnih 50 milijuna dolara zarađenih na razlici u IPO cijeni i onoj na burzi.

Da skratimo - investicijske su banke na Grouponu ugrubo zaradile oko 100 milijuna dolara. Dobro je biti bankar, zar ne?

Ako se pitate o kojim je bankama riječ - Grouponov IPO odradile su Williams, RBC, Loop, Citadel, JPMorgan, Allen & Co, BofA, Citi, Barclays,  Deutsche Bank, te Goldman Sachs, Morgan Stanley i Credit Suisse.

Pročitajte još:

- Pročitajte najzanimljivije od Groupona koji će danas postati 13 milijardi dolara vrijedna kompanija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram