Zatvori
Poslovni Puls
07/11/2011

Svjetsko tržište: Grčka čeka mandatara za novu vladu, pad PMI indeksa uslužnog sektora...

PMI indeks uslužnog sektora zabilježio je pad iznad očekivanja u Italiji te je u listopadu iznosio 43,9 (u rujnu 45,8)...

Isti pokazatelj u Francuskoj, prema konačnim podacima, bilježi također pad te je iznosio 44,6 u listopadu. Konačni podaci potvrđuju pad iznad očekivanja PMI indeksa uslužnog sektora i u Njemačkoj i u eurozoni.

U listopadu je spomenuti pokazatelj u Njemačkoj iznosio 50,6 (u rujnu 52,1) dok je u eurozoni iznosio 46,4 (u rujnu 47,2). Proizvođačke cijene u eurozoni u rujnu bilježe rast od 5,8% na godišnjoj razini što je u skladu s očekivanjima dok na mjesečnoj razini bilježe rast od 0,3% što je blago iznad očekivanja (0,2%).

Iako je očekivan godišnji rast industrijskih narudžbi u Njemačkoj bio 7,5% u rujnu, ostvaren je godišnji rast od 2,4% što predstavlja usporavanje stope rasta u odnosu na mjesec prije kada je ostvarena godišnja stopa rasta od 4 posto. Stopa nezaposlenosti u SAD-u u listopadu je iznosila 9% što predstavlja blagi pad obzirom da je očekivano da će ostati na 9,1% koliko je zabilježeno u rujnu.

Nakon što je grčkom premijeru Papandreou u petak izglasano povjerenje politička previranja nastavljena su do nedjelje navečer kada je pod pritiskom Europske komisije (tražila dogovor vladajuće stranke i oporbe) oformljena prijelazna vlada do ponovnih izbora predviđenih 19. veljače. Osnovni cilj je omogućiti prolazak paketa mjera štednje u parlamentu. Još uvijek se ne zna tko je novi grčki premijer, iako se špekulira o bivšem vice predsjedniku ESB-a Lucasu Papademosu. Odluka će se donijeti prije današnjeg sastanka ministara financija eurozone gdje će glavni fokus biti EFSF.

U petak su objave s američkog tržišta rada bile u skladu s tržišnim očekivanjima (blagi rast zaposlenosti uz pad stope nezaposlenosti na 9%), ali su kao i njemačkih obveznica američki prinosi na tjednoj razini zabilježili rast. Ipak, za razliku od njemačkih desetogodišnjih prinosa koji se nalaze trenutno ispod 1,8 posto, američki se desetogodišnji prinosi kreću na razini malo višoj od 2 posto. Ne isključujemo mogućnost da će Fed pod utjecajem mogućeg usporavanja ekonomske aktivnosti u prvoj polovici 2012. početi s trećim valom monetarnog popuštanja (QE3). Na primarnom tržištu obveznica u Europi ovaj tjedan očekuju se izdanja Nizozemske i Austrije (utorak) te Finske (srijeda), prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram