Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2011

ISTRAŽIVANJE: Hrvatska kućanstva ne očekuju poboljšanje životnih uvjeta u slijedećih godinu dana

Prema rezultatima ovogodišnjeg trećeg  vala istraživanja  GfK Barometar (10/2011.)  naša kućanstva i dalje  ne očekuju  neko poboljšanje životnih uvjeta u slijedećih godinu dana...

O potrošačkoj klimi u Hrvatskoj može se reći  tek da oko 9 posto  kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana.  Zatim, 54 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Ipak, za 37%  kućanstava  njihovo sadašnje financijsko stanje  je  lošije nego prije godinu dana.

U slijedećih godinu dana oko 16 posto kućanstava  se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 54 posto  kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali čak 27% kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

- Lošije stanje financija najviše ističu u Lici, Slavoniji te sjevernoj Hrvatskoj (između 40 i 46% ispitanih).

- Lošije  financijsko stanje u slijedećih godinu dana najviše su istaknuli  ispitanici u Lici (36%) i sjevernoj Hrvatskoj (31%) a najmanje u Istri s Primorjem (18%).

- Kućanstva koja jedva spajaju kraj s krajem najviše su zastupljena u Slavoniji (63%) te u sjevernoj Hrvatskoj (58%),  a najmanje   u Zagrebu(36%). Ipak, u Zagrebi je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (15%).

- Kućanstva koja smatraju da neće moći štedjeti najviše su zastupljena u sjevernoj Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji – po oko 60% u svakoj regiji.

- Preko  polovine kućanstava smatra da će u narednih godinu dana gospodarska situacija Ipak biti lošija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram