Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2011

CAR JE GOL: Njemačka je na europskoj dužničkoj krizi u posljednje dvije godine "zaradila" 9 milijardi eura

Evo kako je Njemačka profitirala na europskoj dužničkoj krizi...

I dok cijeli svijet nakon Grčke sada strahuje od potpunog raspada Italije, jedna država profitira na panici na svjetskim financijskim tržištima. Naravno, govorimo o Njemačkoj.

Njemačka je na europskoj dužničkoj krizi u posljednje dvije godine "zaradila" oko 9 milijardi eura, za EUobserver izračunao je Carsten Brzeski, ekonomist ING banke. Razlog? Iznimno sigurne njemačke obveznice. I dok je jučer desetogodišnji prinos na talijanske državne obveznice došao na domak granice od  7,5 posto, njemačke obveznice nose prinos koji se gotovo spustio na 0 posto.

Prinosi na njemačke dvogodišnje obveznice iznose 0,3 posto, dok na one talijanske probijaju granicu od 8 posto.

Brzeski navodi kako je Njemačka jedna od rijetkih europskih država koja se može pohvaliti snažnim gospodarskim rastom i ekonomskom i političkom stabilnošću, što je iznimno važno ulagačima koji trguju na financijskim tržištima. On tvrdi kako je Njemačka u odnosu na druge europske države u protekle dvije godine na aukcijama svojih obveznica "zaradila" više od 9 milijardi eura, što premašuje porezne olakšice od 8 milijardi eura koje je prije nekoliko dana najavila kancelarka Angela Merkel kao oblik zahvale Nijemcima za podršku pomoći drugim zemljama eurozone u nevolji (Grčka).

Također, spomenutih 9 milijardi eura nadmašuje posljednju tranšu pomoći EU-a i MMF-a (8 milijardi eura) Grčkoj koja će biti odobrena kada nova privremena vlada odobri planirane mjere štednje.

Pročitajte još:

- THE END: Njemačka i Francuska pregovaraju o stvaranju nove, manje eurozone

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram