Zatvori
Poslovni Puls
11/11/2011

SR#NJE: Europska komisija ove godine Hrvatskoj prognozira mizerni gospodarski rast od +0,5 posto

Europa je ponovno ušla u pravi "krizni obrazac" ponašanja...

Europska komisija jučer je snizila svoju prognozu za rast gospodarstava eurozone u 2012. godini. EK iduće godine eurozoni predviđa rast BDP-a od 0,5 posto, što je dramatično pesimističnija prognoza u odnosu na rast od 2,3 posto koji je predviđan još ovog proljeća. Naravno od tada smo "preživjeli" gubitak američkog AAA kreditnog rejtinga, grčko propadanje još je ubrzanije, a sada je fokus prebačen na Italiju koja je postala glavni izvor glavobolje svjetskih političkih lidera i financijskih tržišta.

"Ova prognoza je posljednji poziv na buđenje. Rast u Europi je zaustavljen i postoji rizik od nove recesije. Dok se nova radna mjesta otvaraju u nekim državama članicama, procjenjuje se da na razini EU neće biti bitnog poboljšanja", kazao je povjerenik za monetarnu politiku EU, Olli Rehn. Europska komisija očekuje kako će se 2012. godine stopa nezaposlenosti zadržati na ultra-visokih 9,5 posto.

Rehn je upozorio kako EK razmatra kažnjavanje zemalja članica EU-a koje nemaju uravnotežene proračune. Od sredine prosinca na snagu stupaju nove sankcije za fiskalno "neposlušne" zemlje članice EU, a kao prve na meti mogle bi se naći Belgija, Cipar, Mađarska, Malta i Poljska.

Ova vijest dolazi u trenutku kada su Francuska i Njemačka navodno počele ozbiljno razmatrati ideju formiranja nove, ujedinjenije i kompaktnije eurozone iz koje bi bile izbačene sve zemlje s nedovoljno snažnim gospodarstvom i neodgovornim političkim liderima. Njemačka kancelarka Angela Merkel opovrgava medijske natpise i tvrdi kako Njemačka snažno stoji iza postojeće europske monetarne unije.

U svom posljednjem izvješću, Europska komisija također je objavila kako će ove godine hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast od samo 0,6 posto, dok nam iduće godine prognoziraju rast od jednako slabašnih 0,8 posto.

Sve u svemu - nije dobro, niti na domaćem niti na inozemnom planu...

Pročitajte još:

- Šefica MMF-a prestrašila svijet: Više nitko nije siguran, pa niti moćna azijska gospodarstva poput Kine!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram