Zatvori
Poslovni Puls
13/11/2011

Nouriel Roubini: EFSF je gubitak vremena, u deflaciji leži rješenje dužničke krize

Američki analitičar i profesor ekonomije vjeruje da ima rješenje za europsku dužničku krizu...

Nouriel Roubini prije nekoliko je dana objavio poduži komentar za FinancialTimes u kojem je izložio svoju viziju konačnog zaustavljanja europske dužničke krize.

Roubini tamo tvrdi kako postojeća funkcija Europskog fonda za stablizaciju (EFSF) neće omogućiti rješavanje gorućih europskih problema. On predlaže da Europska središnja banka (ECB) konačno dobije ulogu kreditora komercijalnim bankama u krizi (tzv. lender of last resort), sreže referentnu kamatnu stopu na 0 posto (ona je nedavno snižena na 1,25 posto) i pripremi snažni fiskalni stimulus koji će "oživjeti" uspavana europska gospodarstva.

Ovo nije prvi put da Roubini zagovara velike pakete poticaja. “Moramo povratiti ekonomski rast, ne za pet godina, moramo ga povratiti već danas. Kratkoročno nam treba jedan veliki financijski stimulus, inače nas čega još jedna Velika depresija”, kazao je nedavno Roubini. Zajedno s nobelovcem Paulom Krugmanom Roubini izlazak iz krize vidi u velikim paketima poticaja koji će konačno pokrenuti usporeno europsko i američko gospodarstvo, jer mjere štednje i odricanja ne mogu sami po sebi stvoriti novi gospodarski rast.

U komentaru za FinancialTimes, Roubini navodi kako je EFSF neuspješan pokušaj da zemlje koje nemaju AAA kreditni rejting izrode AAA garancije kroz EFSF.

Što se tiče perifernih europskih gospodarstava poput Italije i Grčke, Roubini izlaz vidi u deflaciji koja će pokrenuti ta gospodarstva. (Deflacija - pojava suprotna inflaciji, a označava pad opće cjenovne razine. Deflacijska politika vlade označava njenu intervenciju u slučaju da ukupna ponuda nadmašuje potražnju te se ekspanzivnom kreditno-monetarnom i fiskalnom politikom utječe na povećanje potražnje i potrošnje).

"Čak i restrukturiranje ukupnog duga stvoriti će veliku štetu i gubitke za kreditore, a neće povratiti rast i konkurentnost. Ako niste u mogućnosti provesti devalvaciju, ostvariti gospodarski rast ili ući u deflaciju, jedina opcija je odustati od eura i vratiti se liri i drugim nacionalnim valutama", poručio je Roubini.

On smatra kako euro može "izdržati" default Irske, Portugala i Grčke, ali Španjolska i Italija su "prevelike da bi propale i prevelike da bismo ih spasili".

Pročitajte još:

- Nouriel Roubini traži 1,2 bilijuna dolara, a za uzvrat nudi spas svjetske ekonomije

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram