Zatvori
Jasmin Hadzic
14/11/2011

Angela Merkel gleda u budućnost: Vrijeme je za stvaranje nove - snažnije i ujedinjenije Europe!

Nakon što je zajedno s drugim europskim liderima političkim pritiskom utjecala na promjene vlade u Grčkoj i Italiji - kancelarka Merkel okrenula se budućnosti Europe i Europske unije...

Nakon što je s političkog aspekta privremeno sanirano eskaliranje krize u Italiji i Grčkoj, njemačka kancelarka Angela Merkel okrenula se budućnosti Europe i Europske unije. U govoru pred članovima svoje Demokršćanske stranke, Merkel je pozvala na veliki "remont" Europske unije u vidu snažnijeg političkog povezivanja između država članica i strožih proračunskih ograničenja.

Merkel je jutros na redovnom kongresu Demokršćanske stranke u Leipzigu kazala kako politički lideri moraju stvoriti "novu Europu" i to kroz "političko zajediništvo". Još je jednom ponovila kako se Njemačka i dalje protivi ideji uvođenja zajedničkih eurozona obveznica. Ideja euro-obveznica ponovno je postala aktualna nakon što je postalo jasno kako će Europski fond za stabilizaciju (EFSF) iznimno teško doći do planiranih sredstava za veliku dokapitalizaciju tešku 600 milijardi eura.

Još preko vikenda svjetske novinske agencije objavile su kako je Merkel uspjela nagovori predsjedništvo EU-a na razmatranje modifikacije “Lisabonskog sporazuma” kako bi se stvorio snažan sustav kontrole sprječavanja novih financijskih kriza u budućnosti. Ukratko – Merkel smatra kako Bruxelles mora dobiti mogućnost direktne intervencije u proračune “neposlušnih” zemalja članica EU-a ukoliko isti ne budu zadovoljavaju dogovorene parametre.

Prema ideji vlade kancelarke Merkel, Europski sud dobio bi mogućnost pravnog rušenja nacionalnih proračuna država članica EU-a koji ne zadovoljavaju kriterije EU-a.

Više o svemu trebali bismo doznati na sljedećem EU summitu početkom prosinca...

Pročitajte još:

- THE END: Njemačka i Francuska pregovaraju o stvaranju nove, manje eurozone

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram