Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

HNB: Dok ostale tranzicijske zemlje bilježe gospodarski oporavak, Hrvatska opasno stoji u mjestu

Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u svom posljednjem biltenu upozoravaju kako Hrvatska opasno stoji u mjestu dok druge tranzicijske zemlje bilježe kakav - takav gospodarski oporavak...

Uz Hrvatsku, na začelju tranzicijske ljestvice oporavka nalaze se i njena dva susjeda - Slovenija i Mađarska. Iako su obje zemlje u prvom tromjesečju zabilježile vrlo blagi gopodarski rast, u drugom je kvartalu gospodarska aktivnost u njima bila čak i slabija od one u Hrvatskoj. S druge strane, po oporavku prednjače baltičke države, čija su gospodarstva, međutim, u recesiji najviše i potonula, prenosi Jutarnji list.

Unatoč tome, drugo je ovogodišnje tromjesčje donijelo novi val usporavanja oporavka tranzicijskim gospodarstvima, pa je rijetko koja zemlja iza nekadašnje "željezne zavjese" letvicu gospodarskog rasta uspjela prebaciti preko jedan posto. Glavni razlog tome je usporavanje oporavka na zapadu Staroga kontinenta, što je 'srezalo' izvoz iz tranzicijskih zemalja, pa tako i iz Hrvatske. Time se strahovi da će se sada već izgledan novi udar recesije na zapadu Europe 'preliti' i na istok kontinenta, pa tako i u Hrvatsku, čini posve realnim scenarijem.

Hrvatska, ocjenjuju u središnjoj banci, za drugima zaostaje i po izostanku fiskalne konsolidacije, koja je tipična za zemlje u regiji, ali i razvijene europske države. Tako je, primjerice, Hrvatska povećavala proračunski manjak dok su ga drugi smanjivali, režući javnu potrošnju. Usporedo s manjkom u državnoj blagajni, rastao je i hrvatski javni dug, kojim su se pokrivale proračunske rupe, zabrinuto upozoravaju u HNB-u.

Pročitajte još:

- SR#NJE: Europska komisija ove godine Hrvatskoj prognozira mizerni gospodarski rast od +0,5 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram