Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

Hoće li Adris Grupa preuzimanjem posrnulog Novog lista konačno zagaziti u medijske vode?

Podsjetimo, prošli tjedan Zagrebačka banka  aktivirala je  svoje založno pravo koje je imala kao Diokijev vjerovnik i u potpunosti preuzela posrnule dnevne novine “Novi list"...

Budući da Zagrebačka banka nema namjeru ulaziti u izdavački biznis, angažirala je Interkapital vrijednosni papiri d.d. kao založnog vjerovnika preko kojeg namjerava pronaći kupca za posrnulu novinsku kuću koja je do prije nekoliko dana bila sastavni dio poslovnog carstva HDZ-ovog "ljevičara" Roberta Ježića.

U pozivu za podnošenje ponuda koji je objavljen na internet stranicama gore spomenutog Interkapitala stoji kako se prodaje paket od ukupno 48.191 dionicu (80,32% dionica Novog lista) koje se prodaju isključivo u cjelini uz početnucijenu od 86 milijuna kuna.

Zainteresirani ponude mogu predati do 21. studenog, a već idući dan doznat ćemo tko želi kupiti Novi list. Ježić je Novi list kupio u ljeto 2008. godine, a spekuliralo se da ga je platio 28 milijuna kuna. Posljednje velike nezavisne dnevne novine od Ježićevog preuzimanja nisu uspjele preokrenuti poslovanje.

Što se tiče potencijalnih kupaca...

Malo je vjerojatno da će za kupovinu Novog lista biti zainteresirane dvije najveće domaće medijske kuće, Styria (Večernji, 24sata) i EPH (Jutarnji), jer već posjeduju visoko - tiražne dnevne novine - no, zato se ponovno pojavljuju spekulacije kako je rovinjska Adris Grupa konačno dobila dugo - priželjkivanu priliku za uključenje u medijski biznis. Adris se već nekoliko puta spominjao kao potencijalni novi vlasnik Novog lista, posljednji put još početkom ove godine.

Adris sigurno ima i više nego dovoljno kapitala za preuzimanje Novog lista. Riječ je o jednoj o najvećih domaćih kompanija s iznimno stabilnim poslovanjem, regionalnom poslovnom prisutnošću i "apetitom" za daljnje širenje. Prihodi Adrisa u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su impresivnih 2,5 milijardi kuna, dok je dobit prije oporezivanja iznosila 660 milijuna kuna.

Kada bismo se morali kladiti, naš novac sigurno bi išao na Adris - kao budućeg vlasnika Novog lista. Doznat ćemo uskoro...

Pročitajte još:

- ODUSTALI: Čermakov Crodux plin ipak ne preuzima Ježićev posrnuli Dioki

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram