Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

Warren Buffett neočekivano objavio kako je postao najveći individualni dioničar IBM-a

Najpoznatiji američki ulagač potpuno neočekivano danas je objavio kako je njegov ulagački holding Berkshire Hathaway potrošio 10,7 milijardi dolara na kupovinu IBM-ovih dionica...

Warren Buffett za vrijeme gostovanja na CNBC-u kazao je kako je u posljednje vrijeme njegova ulagačka kompanija Berkshire Hathaway za 10,7 milijardi dolara kupila 64 milijuna dionica tehnološkog diva IBM.  Beffett sada posjeduje oko 5,5 posto svih dionica IBM-a i uvjerljivo je najveći dioničar.

Analitičari ne kriju iznenađenje Buffettovim posljednjim ulagačkim potezom. "Prorok iz Omahe" godinama je govorio kako nikada neće ulagati u biznise koje ne razumije, a pod tim je najčešće mislio upravo na visoku tehnologiju. No, nešto se očito promijenilo u Buffettovom pristupu, a neki analitičari tvrde kako ga je IBM-u najviše privukla njihova snažna prisutnost na međunarodnim tržištima.

"Ne znam za niti jednu drugu veliku kompaniju koja je bila tako specifična o onom što namjerava učiniti i kako to namjerava postići", rekao je Buffett na CNBC-u. "Oni se prema svojim dionicama odnose s velikim poštovanjem." Buffett tvrdi kako vodstvo IBM-a do danas nije znalo za njegovo "tajno" ulaganje u IBM.

A kao što se moglo i očekivati naku Buffettove najave o ulaganju u IBM, dionica te američke kompanije u prvim minutama trgovanja na Njujorškoj burzi ostvarila je blagi rast od oko +0,70% na 188 - 189 dolara. Inače, od početka godine dionica IBM-a ima i više nego solidne performanse. Početkom siječnja jedna dionica IBM vrijedila je samo 148 dolara.

Buffett je očito nešto dobro namirisao...

Pročitajte još:

- Warren Buffett prošle je godine zaradio 62,8 milijuna dolara i platio samo 6,9 milijuna dolara poreza

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram