Zatvori
Poslovni Puls
16/11/2011

Dionice Groupona nakon relativno uspješnog IPO-a bilježe neprestani pad vrijednosti

Desetak dana nakon IPO-a, bacili smo pogled na dionice prvog i najvećeg servisa za grupnu kupovinu Groupon...

Groupon je prije 12 dana postao javno izlistana dionička kompanija s tržišnom vrijednošću od 18 milijardi dolara.

Mnogi su upozoravali kako Grouponove dionice dugoročno predstavljaju iznimno rizično ulaganje. A čini se da se pesimistične prognoze polako, ali sigurno ostvaruju.

Prvi dan trgovanja za Grouponove dionice obilježio je klasični "boom", dionice su od početne IPO cijene od 20 dolara u prvih nekoliko minuta uzletjele na 30 dolara, da bi se do kraja trgovanja stabilizirale na oko 28 dolara. Od tada - dionice najvećeg servisa za grupnu kupovinu biljeće neprestani pad vrijednosti, a danas njihova cijena iznosi tek 23,50 dolara, što je opasno blizu cjenovnoj razini iz IPO-a.

Iako su brojni ulagači tvrdili kako se velika lova na Grouponu može "okrenuti" tako da se dionice kupe i prodaju već prvog dana trgovanja, podaci koje je  objavila financijska platforma SigFig pokazuju da je prosječan povrat na ulaganje u Grouponove dionice u prvom danu trgovanja bio -3,3 posto. Čak dvije trećine ulagača koji su kupili i prodali dionice prvog dana trgovanja u nadi za brzim bogaćenjem - izgubilo je novac.

Sve u svemu  - izgleda kako su svi pesimisti bili u pravu. Već nakon tjedan dana, Groupon bez obzira na impresivnu tržišnu vrijednost ne ostavlja dojam dionice koju vrijedi imati u dioničkom portfelju.

Jedini sigurni dobitnici Grouponovog izlaska na burzu, osim samih dioničara,  bile su investicijske banke i institucionalni IPO ulagači.

Svi ostali vjerojatno će napraviti dobar potez ako Grouponove dionice zaobiđu u širokom luku...

Pročitajte još:

- Pročitajte najzanimljivije od Groupona koji će danas postati 13 milijardi dolara vrijedna kompanija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram