Zatvori
Poslovni Puls
18/11/2011

KRAH: Zbog nesposobnih zakonodavaca propada legalizacija bespravnih nekretnina

Hrvatska danas broji oko 150.000 bespravno izgrađenih nekretnina. Mnogi koji su se ponadali kako će novi zakon o legalizaciji omogućiti relativno jednostavnu legalizaciju  - grdno su se prevarili...

Kako se može čuti od geodeta s područja Rijeke, za sada, dok nemaju tumačenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, sve što oni, na zahtjev stranke, mogu učiniti, jest da izađu na teren i naprave potvrdu o izvedenom stanju, javlja Novi list.

Još je uvijek, kažu, previše nejasnoća na koje, kooperantski udruženi, arhitekti i geodeti ne mogu odgovoriti, dok jasnu informaciju ne dobivaju ni iz nadležnih državnih ili lokalnih ureda. Geodeti još, primjerice, nemaju detaljna tumačenja oko geodetskog elaborata, katastri pak ne izdaju snimke stanja jer ih – nemaju! Građevinski inženjeri žale se pak da je na njih prevaljena prevelika odgovornost, jer moraju staviti svoj potpis na dokument o stabilnosti građevine koja nema nikakve papire o gradnji. I to je, kažu, u zakonu potrebno mijenjati.Kad posao ipak krene, arhitekti i geodeti mogli bi trljati dlanovima.

Pripremu građevine od oko 200 četvornih metara za legalizaciju naplaćivat će, kažu okvirno, oko 25.000 kuna. Pridoda li se tome i najskuplja stavka koja odlazi u budžet lokalne samouprave – komunalna naknada, koja u jeftinijem komunalnom dijelu Zagreba iznosi, primjerice, 135 kuna po prostornom metru, legalizacija tolikog objekta na tom području košta oko sto tisuća kuna ukupno. U najskupljim dijelovima Rijeke, ne računajući usluge geodetskih i arhitektonskih ureda, cijena legalizacije iznosit će i do 120.000 kuna, doznaje Novi list.

Skupo, ali još uvijek jeftinije od onoga što su mnogi legalni graditelji plaćali.

Barem tako izgleda na papiru. Surova realnost hrvatske birokracije sasvim je druga priča...

Pročitajte još:

- Nenad Bakić ruši mit o ulaganju u nekretnine kao jedinom “sigurnom” ulaganju u Hrvata

- NEKRETNINE: Kompletan vodič kroz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram