Zatvori
Jasmin Hadzic
20/11/2011

Matija Babić je ljut na Facebookovce jer Indexu zamjeraju reklamiranje HDZ-a

Osnivača Indexa iz nekog je razloga posebno zasmetalo što su Facebook korisnici počeli prigovarati Indexu jer na svojim stranicama vrti reklame za HDZ kojeg inače tako žestoko kritizira...

Matija Babić jučer je očito bio jako ljut čovjek. Osnivača Indexa uznemirila je činjenica da su Indexovi Facebook fanovi počeli prigovarati zbog činjenice da se na Indexu "vrte" reklame za HDZ kojeg, u najmanju ruku, njihovi novinari baš i ne obožavaju.

"Netko lukav u PR-u HDZ-a shvatio je ono što godinama znaju svi sposobni marketinški stručnjaci, da bi se bilo pametno oglasiti na najčitanijem portalu u regiji, iako se radi o portalu koji ih kritizira već deset godina. Znajući pritom da Index stavove neće mijenjati, ali vjerojatno upravo s idejom slanja poruke o toleriranju medijskih sloboda i deklarativne borbe protiv korupcije", započeo je Babić.

Babić je posebno ljut jer Indexovi čitatelji od njega očekuju da oglase bira po ideološkim kriterijima.

"U redu je što su ostali mediji prodali oglasni prostor HDZ-u, ali nije u redu što oglase prodaje Index. Nije dovoljno što Index redovito objavljuje ono što nitko drugi ne smije ili im se ne isplati, od nas se očekuje i ideološka selekcija oglasa. Zapravo, od Indexa se očekuje da oglase ne prodaje nikome, a umjesto plaća da dijelimo usjeve s Farmvillea i virtualne Zynga poker žetone, tako popularne među Facebook moralistima", nastavlja vidno uznemireni Babić. "Index je jedini medij koji u skladu s najvišim standardima profesije strogo odvaja prodaju oglasnog prostora od redakcije. Odjel prodaje s novinarskom redakcijom niti u jednom trenutku ne smije niti razgovarati o tekstovima koje objavljuju, a kamoli utjecati na njih. Pamtim primjer Mercatora koji se oglašavao na Indexu, a Index je svejedno objavio kritički tekst o poslovanju slovenskog trgovačkog lanca. Mogli smo ga jednostavno prešutjeti i zadržati novac. Umjesto toga odlučili smo objaviti tekst, izgubiti novac, i potom čitati komentare čitatelja s "linije za pametne", o tome kako smo Todorićevi igrači. Kao što smo sada HDZ-ovi", piše on.

"Index je svoju odluku davno donio, i prakticira je u djelima jednako koliko i u riječima. Dok Indexove tekstove kreiraju stavovi i saznanja, a ne oglasi, ja mirno spavam. Između principa i novca oduvijek smo birali principe, i na tome gubimo milijune. Jedini.  Takvom mediju prigovarati zbog plaćenog oglasa, e za to trebaš stvarno biti licemjer ili idiot. Index prodaje oglasni prostor, ali obraz nikad. Ništa čudno stoga da to smeta one koji obraza nemaju. Navikli smo na bezumne kritike s desna, sad nas zabavljaju bezumne kritike s lijeva. Dokaz je ovo da ovca ostaje ovca i kad s desne strane livade pređe na lijevu", završava osnivač najposjećenijeg (njegove riječi) portala u Hrvatskoj.

Iskreno, ne vidimo u čemu je veliki problem...

HDZ-ovi oglasi vrte se na nekoliko većih domaćih internet portala, uključujući i PoslovniPuls. Svima je valjda jasno da komercijalni internet portali jednostavno moraju funkcionirati po najosnovnijim tržišnim osnovama. U prijevodu - tko je spreman platiti dobit će oglašavanje. Naravno treba paziti da nije riječ o lažnom ili prikrivenom oglašavanju. Sve drugo može i mora proći. Index, baš kao i svi drugi veći internet portali, nije humanitarna organizacija, pa su priče o "ideološkom" preferiranju potpuno deplasirane.

Možemo shvatiti zašto su Babića pogodile kritike Facebookovaca, ali nam nikako nije jasno zašto se osjetio prozvan sve upozoriti da je Index  i dalje nezavisan internet mediji.

Kao da je netko pomislio da će nakon HDZ-ove internet kompanje vrijedne nekoliko desetaka tisuća kuna Index preko noći promijeniti uređivačku politiku za 180 stupnjeva...

S druge strane...Matija Babić uvijek je imao istančan osjećaj za samopromociju i besplatni marketing koji, kao što vidimo, i dalje prolazi...

U trenutku pisanja ovog članka, Babićev komentar je dobio 1000 lajkova na Facebooku.

Pametnom dosta....

Pročitajte još:

- Matija Babić, novinarstvo protiv HDZ-a, “jeftine drolje” i prvi online tabloid – ovo je povijest Index.hr-a

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram