Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

RASPRODAJA: Potvrđuju se predviđanja, nakon 18 dana Groupon izgubio trećinu tržišne vrijednosti!

Izgleda kako su pesimisti bili u pravu - dionice najvećeg svjetskog servisa za grupnu kupovinu 18 dana nakon izlaska na burzu doživljavaju mega-rasprodaju...

Grouponovi dioničari ovih dana vjerojatno se ne osjećaju previše ugodno kada bace pogled na stanje svog dioničkog portfelja.

Dionice prvog i najvećeg servisa za grupnu kupovinu jučer su izgubile gotovo 15 posto svoje vrijednosti. Prvi dan trgovanja za Grouponove dionice obilježio je klasični “boom”, dionice su od početne IPO cijene od 20 dolara u prvih nekoliko minuta uzletjele na 30 dolara, da bi se do kraja trgovanja stabilizirale na oko 28 dolara. Od tada – dionice najvećeg servisa za grupnu kupovinu bilježe neprestani pad vrijednosti, a jučer su se spustile na milimetar od svoje IPO vrijednosti, točnije na 20,07 američkih dolara.

Groupon je prvog dana trgovanja na burzi imao tržišnu vrijednost od 18 milijardi dolara.

Danas, Groupon vrijedi "samo" 12 milijardi dolara.

Kako prenosi Reuters, tehnološki analitičari zaključuju kako je vodeći razlog za ovakvu rasprodaju Grouponov najveći konkurent LivingSocial koji je jučer najavio veliku nacionalnu "Crni petak" shopping akciju u suradnji s velikim brendovima poput Vodafonea, Hearsta i New York Timesa. Black Friday, ili ''Crni petak'', je tradicionalni početak božićne sezone šopinga u SAD-u. ''Crni petak'' pada na prvi petak poslije Dana zahvalnosti (ove godine 25.11.).

A da LivingSocial, u suvlasništvu internetskog diva Amazon, polako sustiže Groupon svjedoči i nedavno zatvaranje ulagačke runde teške 200 milijuna dolara koja LivingSocial vrednuje na 6 milijardi dolara.

Nažalost po Groupon, sve je vjerojatnije da će cijene njihovih dionica nastaviti kliziti u negativno područje.

Zbog nagomilanih marketinških troškova, kronične neprofitabilnosti i nemoguće obrane od najezde "klonova" Groupon će od internet senzacije na kraju postati tek jedna "od onih" internetskih kompanija.

Pročitajte još:

- BRAĆA SAMWER: Nijemci ih mrze, a na Grouponu su “okrenuli” milijardu dolara

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram