Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

LANČANA REAKCIJA: S&P će u slučaju recesije u eurozoni odmah sniziti cijeli niz kreditnih rejtinga

Američka rejting agencija danas je upozorila na lančanu reakciju koja će se dogoditi u slučaju da eurozona iduće godine uđe u novu recesiju...

David Breers, šef S&P-ovog nacionalnog rejting odjela i čovjek koji je osobno "odgovoran" za sniženje američkog AAA kreditnog rejtinga, u govoru u Dublinu je rekao kako vlade zemalja eurozone i Europska središnja banka (ECB) moraju hitno postići dogovor o rješavanju dužničke krize koja prijeti svjetskom gospodarstvu. Beers je kazao kako ECB i politički lideri eurozone moraju postići hitan dogovor oko zauzdavanja novog ekonomskog pada.

"Takav potez morao bi sadržavati tijesnu koordinaciju i političku odlučnost na svim razinama euro grupe i EU-a", rekao je Beers i upozorio kako će eurozona možda teško izbjeći ulazak u novu recesiju ukoliko prinosi na državne obveznice nastave probijati rekordne razine, a bankovne bilance nastave se zužavati. Posljednji podaci pokazuju kako dramatično brzo raste rizik od nove recesije u eurozoni.

Beers je zaključio kako će u slučaju nove recesije u zemljama eurozone S&P odmah pokrenuti novu procjenu kreditnih rejtinga zemalja članica eurozone.

U prijevodu - možemo očekivati cijeli niz novih rezova kreditnih rejtinga.

Beersovi komentari dolaze u trenutku kada šef Europske komisije (EK) Portugalac Jose Manuel Barroso u Bruxellesu predstavlja prijedlog EK-a o izdavanju zajedničkih euro-obveznica koje su mnogi zbog snažnog protivljenja iz Njemačke i Francuske već unaprijed proglasili velikim promašajem.

Kriza u Europi nastavlja se punom parom...

Pročitajte još:

- Ovo je kao stvoreno za Hrvatsku: MMF najavio otvaranje novih fleksibilnijih kreditnih linija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram