Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

Ovo je kao stvoreno za Hrvatsku: MMF najavio otvaranje novih fleksibilnijih kreditnih linija

Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer je i služeno objavio otvaranje nove kreditne linije za pomoć gospodarstvima u nevolji, a sasvim je jasno da je i ova pomoć prije svega namijenjena europskim zemljama...

Washingtonski Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer je na svojim web stranicama objavio kratko priopćenje u kojem navodi kako se postojeća preventivna kreditna linija (PLC) zamjenjuje novom fleksibilnijom kreditnom linijom za prevenciju i dodatnu likvidnost (PLL).

Ukratko - MMF će ponuditi nešto značajniju količinu novca zamljama koje imaju kratkoročne probleme s likvidnošću, ali inače relativno stabilna gospodarstva.

"Ova reforma osnažuje mogućnosti fonda u prevenciji i rješavanju krize. Ovo je još jedan korak prema stvaranju učinkovite financijske zaštitne mreže", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Bloomberg navodi kako je nova MMF-ova PLL kreditna linija fleksibilnija u odnosu na klasični kredit u smislu da MMF neće zahtijevati velike i dramatične promjene u politici državne potrošnje zemlje koja zatraži pomoć.  Ova vijest dolazi u vrijeme kada MMF već sudjeluje u financijskom spašavanju Grčke, Portugala i Irske, a ovih će dana MMF-ov tim posjetiti Italiju gdje će procijeniti njihove mogućnosti borbe protiv visokog zaduženja odnosno dužničke krize. Prije nekoliko dana i nama susjedna Mađarska je (ponovno) zatražila pomoć MMF-a.

Države koje imaju velikih kratkoročnih problema s likvidnošću od MMF-a će moći zatražiti šestomjesečni kredit pet puta veći u odnosu na tzv. "kvotu", odnosno iznos koji zemlja uplaćuje u MMF. MMF će odobravati i PLL kredite u trajanju do 24 mjeseca s deseterostrukom vrijednosti "kvote".

Ovdje opisana nova MMF-ova kreditna linija zvuči kao nešto što bi moglo biti zanimljivo i za zemlju poput Hrvatske. Sve se glasnije šuška kako će nova hrvatska vlada iduće godine gotovo sigurno morati zatražiti pomoć MMF-a, a PLL kreditna linija prihvatljivo je rješenje jer omogućuje pristup kapitalu bez velikih i dramatičnih promjena u proračunskoj politici.

Pročitajte još:

- KRIZA SE VRATILA: Mađarska je od MMF-a i EU-a i službeno zatražila financijsko spašavanje!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram