Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2011

Hrvatska pred potpunim kolapsom: Austrijske banke obustavljaju kreditiranje u zemljama jugoistočne Europe!

Austrija će obustaviti nove kredite za zemlje srednje i jugoistočne Europe, a banke kćeri u vlasništvu bankarskih grupacija iz Austrije dobile su nalog da kredite na tim tržištima vežu isključivo uz lokalnu štednju...

Dosad su banke iz Austrije masovno kreditirale svoje banke kćeri širom jugoistoka Europe, no banke u njihovu vlasništvu ubuduće će se morati orijentirati isključivo na domaću štednju, eventualno uvećanu do 10 posto. Taj potez austrijske države tumači se kao dodatni napor Austrije da sačuva prvoklasni kreditni rejting, koji bi mogao biti ugrožen zbog velike izloženosti zemljama srednje i jugoistočne Europe, prenosi Večernji list.

Tu je odluku na konferenciji mjesečnika Banka o dužničkoj krizi prenio Franjo Luković, predsjednik uprave Zagrebačke banke, uz dodatak da on "nema instrukcije" da smanjuje kreditnu aktivnost iduće godine, ali uvjeren je da će ta odluka imati utjecaja na bankarski sektor u Hrvatskoj.

Predstavnici austrijskih banaka nisu davali komentare, uz objašnjenje da se tek očekuje razrada i tumačenje te odluke.

Dodatni razlog za zabrinutost može biti i nedavno najavljeno odustajanje od tzv. “Bečke inicijative” koja je imala za cilj zaustaviti povlačenje kapitala iz istočnoeuropskih podružnica velikih bankarskih grupacija što bi imalo katastrofalne posljedice po jednu Mađarsku ili Rumunjsku koje su bile na rubu potpunog financijskog kolapsa nakon što su proračunski deficiti debelo probili planirane razine.

Financijski direktor Erste Groupa, Manfred Wimmer, prije je dana kazao kako više “ne postoji volja niti potreba” da se banke pridržavaju “Bečke inicijative”.

MMF se u ovom trenuku čini kao sve izvjesnija opcija za Hrvatsku...

Pročitajte još:

- Zbog nezakonitih aktivnosti HNB povukao licencu i pokrenuo prisilnu likvidaciju Credo banke

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram