Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2011

ŠUŠKA SE: Microsoft zatražio detaljni uvid u Yahoo-ove poslovne knjige. Na pomolu preuzimanje?

Čini se kako div iz Redmonda nije odustao od preuzimanja posrnulog internet diva Yahoo...

Američki mediji prenose vijest kako je Microsoft s Yahoo-om potpisao NDA ugovor o tajnosti (non-disclosure agreement) koji će softverskom divu omogućiti uvid u Yahoo-ove poslovne knjige. Microsoft se tako pridružuje private equity tvrtkama Silver Lake i TPG Capital koje već pročešljavaju Yahoo-ovu poslovnu statistiku.

Podsjetimo, Yahoo je nedavno “izbacio” direktoricu Carol Bartz nakon nezadovoljavajućih poslovnih performansi. Nedugo nakon toga pojavile su se glasine kako su za preuzimanje Yahoo-a zainteresirani i kineski internet div Alibaba, te ruski ulagački fond DST koji se proslavio po ulaganjima u Facebook, Groupon i Zyngu.

Što se tiče Microsofta, on je još 2008. pokušao preuzeti Yahoo za izdašnih 44,6 milijardi dolara, no tadašnja Uprava Yahoo-a odbacila je ponudu, a Yahoo je nastavio gubiti velike oglašivače koji su se gotovo u potpunosti prebacili na ekonomičnije oglašavanje na Facebooku i Googleu.

Yahoo danas ima tržišnu kapitalizaciju od 18,5 milijardi dolara.

Microsoft bi s akvizicijom Yahoo-a mogao dobiti veliku oglašivačku platformu, iako nije sasvim jasno zašto bi Microsoft uopće želio preuzeti Yahoo u trenutku kada MS-ova tražilica Bing "napaja" sve pretrage na Yahoo-ovoj mreži portala.

Za spajanje s Yahoo-om navodno su zainteresirani i u AOL-u koji je s akvizicijom TechCruncha i Huffington Posta postao relevatna premium oglašivačka destinacija.

U trećem kvartalu Yahoo je objavio pad prihoda od 24 posto na godišnjoj razini (1,2 milijardi dolara), dok je neto dobit zabilježila još ozbiljniji pad od 26 posto na 293 milijuna dolara.

Pročitajte još:

- Žestoka rasprodaja dionica AOL-a nakon što je Arianna Huffington rekla NE spajanju s Yahoo-om

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram